75 rokov bombardovania Apollky

75 rokov bombardovania Apollky

Bol piatok, 16. júna 1944 a Slovensko sa zobudilo do tichého dňa i napriek tomu, že vo svete zúrila vojna. Našinci ani netušili, že skoro ráno vyštartovali z juhu Talianska americké bombardéry, ktoré nabrali kurz na Bratislavu. Tento týždeň si pripomíname 75. výročie bombardovania rafinérie Apollo. Pokračuje Petra Strižková. 

75 rokov bombardovanie Apollky - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nálet amerických lietadiel si vyžiadal desiatky mŕtvych a stovky zranených. Predstavoval však aj veľký ekonomický úder nacizmu. V rafinérií Apollo sa totiž pre Nemcov vyrábali pohonné hmoty. Výraznou súčaťou príbehu o zničení Apollky je mladá, talentovaná špiónka Beatrix Čelková. Hovorí o nej Petra Strižková.

75 rokov bombardovanie Apollky - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

16.jún 1944 bol slnečný pokojný deň. Vo svete už 4 roky zúri vojna, ktorú mnohí obyvatelia Slovenska vnímajú len okrajovo. V ten deň, v to ráno o 5: 55 minúte vyštartovali americké bombardovacie zväzy z talianskeho “Letče”. So svojím smrtonosným nákladom naberajú kurz - Bratislava. 

75 rokov bombardovanie Apollky - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred 75 rokmi padali bomby na Bratislavu a hlavne na rafinériu Apollo - letecký útok Američanov trval len 9 minút. O život prišlo 118 ľudí, zranených bolo takmer 600. O tom ako sa mesto, ale aj mladá špiónka spojencov z Apollky, vyrovnávali s následkami bombardovania hovorí Petra Strižková. 

75 rokov bombardovanie Apollky - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už o dva dni, v nedeľu, si pripomenieme 75. výročie bombardovania Bratislavy. 15. letecká americká armáda, ktorá operovala v Európe likvidovala významné závody, v ktorých sa spracovávala ropa pre potreby Nemeckej ríše. Bratislavská rafinéria Apollo neunikla ich pozornosti a podrobné informácie o jej dodávkach vynášala spojencom mladučká špiónka známa pod menom Trixie aj jej príbeh dnes ukončí Petra Strižková. 

´75 rokov bombardovanie Apollky - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; Ilustr. foto. TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame