Štúdio svet – 15. 11. 2014

Štúdio svet – 15. 11. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Alexandra Kazlovová
Projekt Rosetta

Malý krok pre robota, obrovský skok pre ľudstvo. Povedal o úspešnom pristávacom manévri na kométu prezident Európskej vesmírnej agentúry v Taliansku Robert Battiston. Riskantný manéver riadili vedci v rámci projektu Rosetta. Tí veria, že štúdiom komét môžu získať viac informácií o vzniku Zeme. V riadiacej centrále Európskej vesmírnej agentúry v Darmstadte bola počas pristávacieho manévru aj Alexandra Kazlovová.

Projekt Rosetta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková
Ben Sansum

Brit Ben Sansum je posadnutý 40 rokmi. Túto éru miluje natoľko, že svoj dom roky prerábal, aby vyzeral presne ako pred 70 rokmi. Rád si vychutnáva čaj o piatej v starom vintage kresle, varí na vyše storočných kachliach, perie v dobovej práčke. Jeho priateľka však jeho životným štýlom až taká nadšená nie je. Viac už prezradí Tamara Lištiaková.

Ben Sansum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tibor Macák
Malta

Malta nie je vyhľadávanou destináciou len pre dovolenkárov. Ostrov si obľúbili aj filmári, ktorí tam natočili nejeden celovečerný film. Jedným z nich je aj muzikál Popeye, teda Pepek námorník v hlavnej úlohe s Robinom Williamsom. Hollywoodsky filmári v malej zátoke postavili v roku 1979 kulisu rybárskej dediny. Tá stojí dodnes a stala sa jednou z najnavštevovanejších atrakcií Malty. Na svojich potulkách po ostrove sa v nej zastavil aj Tibor Macák.

Malta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Šípošová
Mekka Afriky

Predstavte si, že sa všetkých 20 miliónov obyvateľov Rumunska presťahuje do mesta veľkého ako napríklad Viedeň. Pre Európana nemožné, no presne na takú populačnú explóziu sa pripravuje nigérijská metropola Lagos. Jedno z najrýchlejšie rastúcich miest sveta si zároveň buduje aj značku ako investičná Mekka Afriky. Ako sa však dokáže vyrovnať s očakávaným enormným nárastom obyvateľov, keďže už teraz s 13 miliónmi doslova praská vo švíkoch? Na to sa pozrela Anna Šípošová.

Mekka Afriky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vlado Maťo
Koralové útesy sú ohrozené

Indonéziu tvoria tisícky ostrovov, lemujú ich mangrovové háje a zlatým pieskom pokryté pláže. A ak ponoríte hlavu do morských vĺn, nájdete jeden z najcennejších indonézskych pokladov – rozsiahle koralové útesy. Už sa v nich však nehmýri život tak ako kedysi. Ich jasné farby blednú a rýb rýchlo ubúda. Nezákonné techniky rybárov, klesajúca kvalita vody a sedimenty koraly nenávratne ničia. Hlbšie do témy sa ponoril Vlado Maťo.

Koralové útesy sú ohrozené Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viliam Hauzer

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame