Ukrytý v peci

Ukrytý v peci

Pani Anna Malárová bola v roku 1944 10-ročné dievča a pamätá si, ako sa hrala pri dome so sestrou, otec pílil drevo, zreli slivky, a vtedy doviedol k nim brat jej mamy Márie Durcovej nejakého muža, ktorý - ako jej povedali - ide kupovať slivky.

Ladislav Klein sa cez vojnu volal Ján Gurčík. Z Vranova nad Topľou prišiel do Nového Mesta nad Váhom a tu pracoval v jednej továrni. V roku 1944 sa začali nemecké razie, ale jeho šéf o tom vedel, tak mu dal nejaké peniaze a upozornil ho, aby sa ukryl.

Janko, ako ho vtedy všetci volali, sa dostal do rodiny Durcovej na Starej Turej, v časti Topolecká.

Anna žila prevažne u starej mamy, ktorá chudobnej rodine takto pomáhala, ale na víkend chodila k rodičom. S rodičmi v malom vidieckom domčeku s prednou izbou, zadnou izbou a kuchyňou uprostred žila mladšia sestra. Všetci spali v zadnej izbe, predná bola zamknutá.

Malá Anička ochorela a bola sama doma. Mama išla do Starej Turej a ona veľmi plakala, lebo sa sama bála. Vtom sa otvorili dvere na prednej izbe a vyšiel pán, čo prišiel kupovať slivky a pýtal sa Aničky, čo sa jej stalo, utišoval ju, aby sa nebála. Ona nič nepovedala, ale keď sa vrátila mama, opýtala sa jej, čo tu robí ten pán, čo prišiel na slivky. Vonku bol už prvý sneh...

Mama jej vysvetlila, že je to človek, ktorý sa skrýva pred Nemcami, lebo by ho zabili a nesmie nikomu povedať, že je u nich, lebo im Nemci vypália dom.

Anička, hoci malá, nič nikomu nepovedala, ani starej mame, ktorú milovala nadovšetko a u ktorej bola odmalička.

Pán Klein dal peniaze Štefanovi Durcovi, ale tie sa rýchlo minuli. Keď už žiadne nemal, povedal mu, že odíde. Štefan Durec vtedy povedal: „Janko, kým budeme mať my čo jesť, budeš mať aj ty."

Na Starej Turej chodili Nemci niekoľkokrát do týždňa na razie. Prišlo nákladné auto plné vojakov a rozdelili sa po domoch. Prekutrali všetko - dom, povalu, dvor, prehádzali periny, otvorili skrinky, prezreli postele, komody... Keď malá Anka so svojou sestrou videli, že sa blížia Nemci, bežali do domu a kričali: „Mama, Nemci idú."

Kým Nemci prišli hore kopcom do domu, pani Durcová ukryla pána Kleina v murovanej dedinskej peci, v ktorej sa piekol chlieb raz do týždňa...

Príbeh z obdobia druhej svetovej vojny rozpráva pani Anna Malárová zo Starej Turej, ktorá bola v čase vojny malým dievčatkom a pán Tomáš Klein, syn Ladislava Kleina, ktorý sa narodil po vojne a pamätá si spomienky otca. Dodnes pán Tomáš chodieva pani Annu navštevovať.

Ukrytý v peci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

pec_1_Anna_Malárová.JPG
Autorka: Dagmar Mozolová Foto: Archív Anny Malárovej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame