Statoční Spevákovci

Statoční Spevákovci

V dedine Riečka žili počas druhej svetovej vojny Mária a Ján Spevákovci v malom vidieckom dome. Vpredu panská izba, ako sa jej hovorilo, v tej sa ani nekúrilo, potom už len kuchyňa a jedna izbička, kde bývali všetci - dvaja manželia a ich dve vlastné deti a dve ešte z jeho prvého manželstva. Všetci dospelí.

V dedine evanjelický kostol nemali, iba katolícky. Spevákovci ako evanjelici chodili každú nedeľu do kostola do Banskej Bystrice, kde pôsobil ev. farár Ján Bakoš. So svojím spolupracovníkom, druhým farárom Holčíkom, krstili aj židovské rodiny, deti aj dospelých. Z Kežmarku zrejme po vypuknutí povstania, keď mestečko obsadili Nemci, prišiel za farárom Bakošom Samuel Klein s rodinou - ženou a asi 6 deťmi. To najmenšie pani Kleinová ešte dojčila, keď ich Ján Bakoš pokrstil. Poznal „svoje ovečky" a poprosil práve Spevákovcov, či by nemohli túto rodinu ukryť v dedine.

Spevákovci súhlasili, a tak sa Kleinovci dostali na ich povalu. Nemohli sa ukazovať a keď prišli Nemci alebo Rumuni, ukryli ich prechodne v záhradnej zemľanke, pivnici, vyhĺbenej v kopčeku do zeme, veľkej asi 2x2 metre, kde bola celý rok stabilná teplota a vynikajúco sa tu uskladňovali zemiaky a zelenina. Tento úkryt bol ešte bezpečnejší, pretože ho ani nebolo vidieť, keď niekto nevedel, že tam táto pivnica je, zrejme by ju ani nebol zbadal...

Statoční Spevákovci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame