Naši a svetoví: Pavol Kudláč

Naši a svetoví: Pavol Kudláč

Čo by ste povedali, keby sme sa dnes za svetovým úspechom našinca vybrali do prekrásneho prostredia Malých Karpát. Tam žije, chová včely a vyrába medovinu  Pavol Kudláč. O slovenských vínach je už  dávnejšie známe, že žnú úspechy na svetových súťažiach. Už niekoľko rokov  však sme svetoví aj vo výrobe kráľovského nápoja, o tom sa veľmi nehovorí.  Už pred šiestimi  rokmi  si odniesol Pavol Kudláč z prestížnej svetovej súťaže najvyššie  možné ocenenie. Vlani si povedal - skúsim znovu – a opäť zlato. Porozprával o tom Ľubici Hargašovej.

Naši a svetoví: Pavol Kudláč I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zmiešate  lipový, slnečnicový, repkový med, pridáte kvalitnú vodu, necháte kvasiť  a o niekoľko týždňov je v sudoch unikátna medovina. To je len náčrt receptu Pavla Kudláča, včelára a medovinára z pod Malých Karpát. A pritom Ľubica Hargašová zistila, že vyštudoval Matematicko – fyzikálnu fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a chcel byť pedagógom.  

Naši a svetoví: Pavol Kudláč II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včelár a výrobca kráľovského moku Pavol Kudláč  je vďačný svojmu učiteľovi v základnej škole, že ho naučil rozumieť prírode a vážiť si ju. V jeho myšlienkach pokračuje ďalej, preto sú častými návštevníkmi v sade pri stromoch, kvetoch a včelínoch malí školáci. Možno aj z nich raz budú včelári, alebo zanietení ochrancovia prírody. Ľubica Hargašová zistila, že má aj sedem vlastných detí – jedného syna a šesť dievčat. 

Naši a svetoví: Pavol Kudláč III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včelár a  medovinár Pavol Kudláč o sebe tvrdí, že je súťaživý typ. Možno preto sa odhodlal zmerať si sily so svetom a uspel. Aj tu sa potvrdilo, že odvážnemu šťastie žičí.  Ocenenie ,,najlepšia medovina na svete“ ani tie ďalšie, mu už nikto nezoberie.

Autorka: Ľubica Hargašová; Foto: archív PK

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame