Osudy sestier Soni Babej-Döelle a Zuzany Kunstadt

Osudy sestier Soni Babej-Döelle a Zuzany Kunstadt

V dnešných Osudoch, ktoré písalo 20. storočie, vám prinášame príbeh rodiny Dölleovcov, ktorá si prešla v 20. storočí ťažkými skúškami. Akúsi nevypovedanú bolesť, ktorú si v sebe niesli obaja rodičia, citlivo vnímali obe ich dcéry.

„Vždy sme cítili, že sme iné ako ostatné deti. No nepýtali sme sa rodičov, lebo sme podvedome tušili, že by sme im tým mohli spôsobiť bolesť. Ale zamýšľali sme sa, že väčšina detí má starých rodičov, len my nie. Prečo nechodíme na prázdniny k starým rodičom, prečo nemáme kam?" zamýšľal sa staršia zo sestier Soňa Babej-Döelle.

Až neskôr sa dozvedeli, že ich starí rodičia a väčšina ich blízkych zomrela ešte pred ich počas holokaustu a druhej svetovej vojny. A tak si vedomie celej tragédie niesli v sebe aj ako druhá generácia. No pre obe dcéry boli vzorom rodičia, ktorí napriek všetkému dokázali ísť ďalej.

„Mali nás a žili pre nás," hovorí mladšia Zuzana Kunstadt.

Ich otec Ľudovít Doelle žil nielen pre rodinu, ale aj pre svoje povolanie a poslanie lekára. Lenže nebolo to dlho po tom, čo sa opäť postavil na nohy, zasiahli do jeho života 50. roky so svojím nespravodlivým obvinením a zinscenovaným súdnym procesom. A nálepka triedneho nepriateľa sa preniesla aj na jeho manželku a obe dcéry.

Keď sa ich život opäť vracal do starých koľají, prišiel rok 1968 a okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Vtedy otec Ľudovít Döelle, jeho manželka Marta a dcéry Soňa a Zuzana pochopili, že v ich rodnej krajine je to koniec nádejí na zmenu. No každý z nich bol v tom čase niekde inde. Celá rodina sa spolu stretla až v západnom Nemecku. S vedomím, že v slobodnom svete začnú nový život - dcéry, no aj ich rodičia, ktorí už prežili holokaust i ťažké 50. roky.

„A predsa dokázali začať odznova," spomína mladšia Zuzana.

Hoci obe sestry zostali žiť v zahraničí, po ich príchode sa s nimi stretla publicistka Soňa Gyarfašová a ich rozprávanie doplnila historikom Pavlom Jakubčinom, ktorý sa prípadu rodiny venoval.

Vypočujte si s nami príbeh o rodine, do ktorej života zasiahla viackrát nespravodlivosť dvoch totalitných režimov, príbeh o traume holokaustu druhej generácie, ťažkých skúškach, ale aj o súdržnosti a o sile nezlomiť sa pod ťarchou okolnosti.

Osudy sestier Soni Babej-Döelle a Zuzany Kunstadt Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto: sestier Soni Babej-Döelle a Zuzany Kunstadt

Galéria

Soňa Babej a Zuzana Kunstadt-700x700.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame