Osudy Edity Grosmanovej

Osudy Edity Grosmanovej

Prežila prvý transport do Osvienčimu aj pochod smrti.

Patrila k niekoľkým šťastlivcom, ktorým sa podarilo prežiť Osvienčim - v atmosfére strachu a zomierania strávila tri dlhé roky.

Dnešné Osudy o 22.20 v Rádiu Slovensko venujeme tématicky blížiacemu sa 75.výročiu 1. transportov zo Slovenska. Budú o živote 93-ročnej Edity Grosmanovej, rodenej Friedmanovej, ktorá bola v prvom transporte do Osvienčimu a prežila aj ťažký pochod smrti na konci vojny, kde nacisti strieľali všetkých väzňov, ktorí už nevládali pochodovať.

V čase, keď prichádzali do Auschwitzu, začínali tu plynové komory, ktoré nacisti použili ako na prvých na ruských zajatcoch. Práve po nich dostali prví väzni svoje oblečenie.

O tom, že by sa so sestrou Elou vzopreli osudu a snažili sa pred transportom ujsť, vôbec neuvažovali.

"My sme si naozaj mysleli, že ideme na práce. A okrem toho aj po všetkých tých udalostiach, keď bol človek pokorený až pod ľudskú dôstojnosť, sme boli poslušní zákonu. Otec nám povedal, je to strašne zlý zákon, ale je to zákon," spomína Edita Grosmanová na okamihy, ktoré si jej otec nikdy nevedel odpustiť.

Dodnes nezabudne na všadeprítomné zomieranie a podmienky, ktoré si dnes nikto nedokáže predstaviť. Plynové komory, brutalitu esesákov, prácu v zime a všadeprítomné choroby, ktoré znamenali jasné rozhodnutie, čo sa stane pri selekciach a na ktorú stranu sa človek dostane. Editina sestra Lea sa z Osvienčimu už nevrátila. A Edita o všetkom hovorí, napriek tomu, že sú to spomienky, ktoré bolia.

"Aj po sedemdesiatich rokoch zostávajú živé tie pocity, ešte aj dnes cítim pocit viny, že tie milióny ľudí tam zomreli a ja som prežila. Ale vždy si poviem, že musel niekto prežiť, lebo keby sa ľudia nevrátili z lágrov, svet by sa nikdy nedozvedel o tom, čo sa dialo, nikdy," spomínala Edita Grosmanová.

Život píše ale niekedy zvláštne príbehy a prinesie novú silu aj vtedy, keď to človek čaká asi najmenej - práve v deň, keď sa vrátila domov z Osvienčimu, stretla Edita Ladislava Grosmana, svojho budúceho manžela. A neskoršieho autora predlohy k oskarovému filmu Obchod na Korze.

Osudy Edity Grosmanovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

Osudy Edity Grosmanovej-obrázok.jpg
Autorka: Soňa Gyarfášová; foto: archív rodiny

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame