Osudy Michala Šusteka

Osudy Michala Šusteka

V 50. rokoch ho udalo nepravdivo jeho sok v láske

Michal Šustek je jedným z najlepších krížovkárov na Slovensku a svojej vášni sa venuje bez prestávky už dlhé desaťročia. Počty krížoviek, ktoré zostavil sa dnes počítajú za ten čas doslova na tisíce.

"Je to už 65 rokov. A prvé krížovky som začal zostavovať už ako študent, boli to vtedy 50-te roky," spomína dnes s nostalgiou. Oveľa menej nostalgicky spomína na to, čo sa v ťažkom období budovania komunistického režimu dialo potom.

Keď prišiel Víťazný február, iba málo si všímal politické zmeny. Najviac, keď z Hronského Beňadika, kde vtedy žili, milicionári so samopalmi odvliekli saleziánov, ktorí sa venovali mládeži a rozvíjali tu kultúru, umenie, divadlo a viedli futbalový klub, v ktorom kedysi hrával.

On v čase, keď nastúpila komunistická moc v Československu, stretol svoju prvú lásku. Hanka žila v českej Lednici, kam Michal chodieval za rodinou a zaľúbil sa do nej na prvý pohľad, keď ju videl korčuľovať sa na brehu jazera.

Hoci ich sympatie s mladou Hankou boli obojstranné, všetko dopadlo celkom inak. Michala, ktorý za Hankou chodieval do Lednice v každej voľnej chvíli, udal svojmu otcovi, funkcionárovi komunistickej strany, jeho neúspešný sok v láske.

Vymyslel si, že chce zabiť okresného predsedu komunistickej strany v Horskom Beňadiku a ujsť za hranice. Michala zatkla bezpečnosť na polceste na stretnutí s Hankou, v parku. Mali sa stretnúť pri jazere, kde sa po prvýkrát spoznali a on veľakrát uvažoval, či Hanka vie, čo sa s ním stalo.

Dnes v Osudoch budeme hovoriť aj o tom, ako vyzeralo ťažké vyšetrovanie v 50-tych rokoch. Náš hrdina a rozprávač Michala Šustek, ktorého v časoch budovania komunistického režimu a vykonštruovaných procesov, nespravodlivo udal jeho sok v láske, ktorý ho chcel takto odstrániť, našiel po rokoch silu prehovoriť a spomínať aj o tejto bolestnej minulosti. A redaktorka Soňa Gyarfašová sa od neho dozvedela aj o tom, ako to zmenilo jeho život.

Mladého udavača za jeho čin odmenili a mladý študent, 17-ročný študent Michal si vtedy pri vynucovaní výpovede prežil tie najťažšie výsluchy 50-tych rokov. To, ako mu páli cigaretu na nohe a lámali prsty na rukách.

Až na vyšetrovačkách sa dozvedel, z čoho ho vlastne vinia.

Skončil sa aj ich príbeh lásky s Hankou, po prepustení bol v Lednici persona non grata. A až po rokoch si začali písať pohľadnice.

Dodnes hovorí, že pri tom, čo prežil, sa stal silnejším, no siahol až na úplné dno svojich síl. A dodnes,aj po tých rokoch sú to preňho spomienky, ktoré sú stále živé.

Soňa Gyarfašová pripravila jeho portréty.

Osudy Michala Šusteka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Autorka: Soňa Gyarfášová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame