Osudy Eduarda Mareka

Osudy Eduarda Mareka

Najstarší československý skaut

Naším dnešným hrdinom je najstarší československý skaut - 100-ročný Eduard Marek. Skauting bol jeho láskou po celý život. „Vždy si môžeme si vybrať a sami si odpovedať na otázku, či je všetko zázrak alebo náhoda," hovorí, keď sa pozerá späť.

Narodil sa ešte počas Rakúsko-Uhorskej monarchie v roku 1917, no najviac ho ovplyvnili demokratické ideály prvej Československej republiky.

„Ja vždy hovorím, že som bol vo všetkých troch odbojoch. V roku 1917 som robil odboj maminke v perinke a potom som bol v odboji proti nacistom aj komunistom," hovorí. Do odboja ho priviedli aj skautské ideály. Jeho milovaný skauting obe totality zakázali, no on zostal v ilegalite. A žil v duchu týchto ideí, ktorým veril. A práve pre ne sa stal neskôr väzňom gestapa aj komunistov.

„Keď začali byť prenasledovaní v Protektoráte Židia, našou povinnosťou bolo pomáhať," spomína na to, ako sa dostal do rúk gestapa a neskôr do väzenia.

Napriek tomu sa však ešte na konci vojny zapojil do odboja - ako spojka v pražskom povstaní.

Pomáhali aj po nástupe komunistov - ich odbojová skupina DEB, čo bolo skratkou pre Dr. Eduarda Beneša prevádzala cez hranice a pomohla ujsť do zahraničia niekoľkým demokratickým politikom. Cez agenta Richarda Lederera boli aj na francúzsku tajnú službu, ktorá získavala informácie spoza železnej opony a organizovala odboj. A Richard Lederer, ktorého skrývali, navštevoval aj Miladu Horákovú.

Po tom, čo bola ich činnosť prezradená, strávili rok na vyšetrovacej cele. Ich proces prišiel na rad ako nadväzujúci, až keď popravili Horákovú. Dodnes si spomína, ako sa stretol so Závišom Kalandrom z jej procesu, ktorý bol presvedčeným, ešte prvorepublikovým komunistom. „Záviš, oni Ťa naozaj obesia. Nemáš už toho komunizmu dosť. Stále tomu tak veríš?" pýtal sa ho na cele. „Bol som komunista a zomriem ako komunista. Toto nie sú komunisti, toto sú zločinci," hovoril mu Kalandra krátko pred tým, než ho popravili.

Skaut Eduard Marek nakoniec dostal v procese 10 rokov, jeho manželka, ktorá mu pomáhala 11.

Náš dnešný rozprávač sa však nenechal zlomiť. Aj tam, v hĺbke uránových baní sníval a plánoval. Vybájil si veľké skautské centrum, ktoré raz postaví a po ťažkej práci v bani vždy ešte chvíľku kreslil návrhy. „Načo to robíš? Veď vidíš, že z toho, čo sme kedysi plánovali, sa nikdy nič neuskutočnilo," hovoril mu spoluväzeň, ktorého kedysi rovnako vyšetrovalo gestapo a ktorý počas vojny prešiel nacistickým koncentračným táborom.

„Lenže ja hovorím, že plánovať sa musí. Bola to budúcnosť, ktorú sme ešte mali a na ktorú sme sa mohli tešiť. A aj keď sa neuskutočnila, je to pekná spomienka. Možno by sa to bývalo uskutočnilo, keby ten režim netrval 40 rokov," hovorí najstarší československý skaut, ktorý sa mohol vrátiť k svojmu koníčku až po nežnej revolúcii.

Mal vtedy 72 rokov a zostal pri ňom dodnes. Doteraz sa stretáva s mladými ľuďmi, ktorí sa ho pýtajú na jeho príbeh. „Niekedy sa veľa pýtajú, tak im hovorím o tom, čo sme zažili. Ale nie o tom, ako nás týrali. Vždy sa snažim povedať niečo veselé, aj keď spomínam, ako bolo v kriminále," hovorí.

A práve mladí ľudia boli tí, ktorí ho nahovorili, aby o svojom živote napísal aj knihu. Sám pracoval na počítači a kým sa naučil na ňom ukladať text, začínal niekoľkokrát odznova.

Dnes s úsmevom hovorí, že práve to mu pomohlo udržať si vynikajúcu pamäť. Aj v stovke pracuje na internete, len krátko pred touto reláciou poslal autorke tejto relácie mail s pozdravom a fotografiami z návštevy mladých skautov. Niektoré z nich vidíte nižšie. Veď vek bol vždy preňho iba číslom. A stále sa na niečo teší.

„Mať sto rokov je paráda. Stále ma niekam pozývajú, a tak sa pýtam. To je za ten vek alebo aj za nejakú činnosť?" smeje sa.

Keď sa dnes pozerá späť, hovorí, že najdôležitejšie aj v tom najťažšom bolo totiž podľa neho veriť.

„Keď človek v niečo veril, ľahšie to znášal. Einstein kedysi povedal, že si môžeme vybrať. Buď je všetko náhoda alebo zázrak. Myslím, že ten, kto si vybral ten zázrak, bol v živote šťastnejší," myslí si.

Príbeh 100-ročného československého skauta Eduarda Mareka, ktorý si aj po oslave stých narodenín zachoval nielen neuveriteľnú pamäť, ale po celý život aj zmysel pre humor a optimizmus pripravili Soňa Gyarfašová a Jakub Gabriel.

Osudy Eduarda Mareka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Autorka a foto: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame