Na výlete v Šarkanej jaskyni

Na výlete v Šarkanej jaskyni

Kaštieľ v Palárikove je jedným z významných lesníckych miest. Tieto lokality zaraďuje UNESCO do zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva. To bolo inšpiráciou aj pre štátny podnik Lesy Slovenskej republiky, ktorý prírodné, stavebné, technické a umelecké pamiatky spojené s lesníckou históriou Slovenska zaraďuje do kategórie "významných lesníckych miest". Lesníci im venujú zvýšenú pozornosť a označujú ich jednotnými informačnými tabuľami. V Rádiovíkende sa im budeme venovať aj my, navštívime Žemberovský dom, Pamätníky Ľudovíta Greinera, Lesnícku osadu Kyslinky a mnohé ďalšie. Začíname v už spomínanom kaštieli v Palárikove. Víta návštevníkov, ktorí hľadajú oddych i vzrušujúci zážitok v lesoch južného Slovenska. Táto národná kultúrna pamiatka sa nachádza neďaleko známej bažantnice. Ladislava Eliaša sprevádzala správkyňa kaštieľa Mária Becíková.

Kaštieľ Palárikovo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V roku 2014 získala vodná veža v Palárikove ocenenie Kultúrna pamiatka roka. A inšpirovať sa môžete aj vy, ak zavítate do kaštieľa a parku v Palárikove. 

---

Boli ste už v rozprávkových Súľovských skalách na Hornom Považí? Nachádzajú sa tam zaujímavosti ako Gotická brána, niekoľko vyhliadok do okolitých dolín a, samozrejme, zrúcanina Súľovského hradu. Strmšie miesta sú dodatočne zaistené rebríkmi či kovovými kruhmi, na horné vyhliadky hradu je potrebné preliezť cez kamenné okno. Ladislav Eliaš pochodil okolie obce Súľov-Hradná v okrese Bytča s bývalým lesníkom Milanom Bušfym.

Súľovské skaly Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jaskyňa je dlhá 58 metrov a vysoká približne 20 metrov. Našli sa v nej pozostatky vyhynutého jaskynného medveďa a dôkazy o osídlení človekom už v mladšej dobe kamennej. Legenda dokonca hovorí, že v tejto jaskyni žil istý čas drak, preto ju niektorí volajú aj Dračia jaskyňa.

Galéria

Kaštieľ v Palárikove2.jpg Vodná veža v Palárikove1.jpg V kaštieli2.jpg V kaštieli4.jpg V kaštieli3.jpg V kaštieli5.jpg Park pri kaštieli, fotené z vodnej veže1.jpg V kaštieli1.jpg Park pri kaštieli, fotené z vodnej vež2.jpg Vodná veža v Palárikove4.jpg Vodná veža v Palárikove0.jpg Vodná veža v Palárikove2.jpg Vodná veža v Palárikove3.jpg Šarkania jaskyňa.jpg Súľovské skaly1.jpg Kaštieľ v Palárikove1.jpg
Autor: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame