S filmármi pri Belej

S filmármi pri Belej

Rieku Belá dobre poznajú vodáci. Rieka je ich rajom na jar, keď sa v Tatrách topí sneh a v koryte je veľa vody. No Belá v každom ročnom období už tri roky zaujíma filmárov Erika Baláža, Karola Kaliského a Adama Bašteka. Vlastne k nej chodia oveľa dlhšie, pretože všetci traja pri nej prežili detstvo a dobre ju poznajú. Film o nej práve dokončujú, a tak keď sme sa s Karolom a Adamom vybrali k rieke, mali na čo spomínať. Najprv však dajme slovo hlavnej hrdinke Belej, ktorá sa bude pliesť do celého rozhovoru.

S filmármi pri Belej - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rieky máme radi, v mestách často vedú popri nich promenády. Ale rieky tú ani tak nie sú pre nás, pre ľudí; majú dôležitú úlohu v kolobehu vody, sú domovom pre ryby a nevyhnutnosťou pre zvieratá a okolitú krajinu. To všetko na príklade horskej riečky Belá zachytáva film, ktorý práve dokončuje trojica filmárov z Liptova Erik Baláž, Adam Baštek a Karol Kaliský. S Adamom a Karolom sme sa vybrali na prechádzku k Belej povyše Pribyliny. Karol na brehu vytiahol kameru a položil ju na statív:

S filmármi pri Belej - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Áno, Karolovi sa podarilo túto úžasnú premenu nafilmovať. Bolo veľmi podnetné počúvať pri Belej rozprávanie oboch filmárov, pretože nehovorili len suché informácie, ale bolo vidno, že do svojej práce vkladajú srdce. Stretnúť takých ľudí v prírode je vždy zaujímavé.

Foto:

Snímka 1 - Belá si pri poslednej povodni vytvorila koryto vľavo. Na mieste, odkiaľ je snímka, však zreteľne vidno stopy starého koryta vo forme pieskových naplavenín.
Snímka 2 - V starom koryte už rastú vŕby.
Snímka 3 - Časť starého koryta už zarástla vyššia tráva.
Snímka 4 - V starom koryte ešte zostalo mŕtve „ramienko".
Snímka 5 - Korene stromu, ktoré sa ocitli v rieke, usmernili vodu tak, že vymlela hlbočinu. Tu je Belá podľa nášho odhadu hlboká viac ako dva metre.
Snímka 6 - Filmári pri Belej: vľavo Adam Baštek, vpravo Karol Kaliský.
Snímka 7 - Maskovacia sieť zakrýva striebornú hlaveň kamery.

Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 3.JPG Snímka 4.JPG Snímka 5.JPG Snímka 6.JPG Snímka 7.JPG
Autorka: Sylvia Hoffmannová Foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame