Na lyžiach na Svišťový štít

Na lyžiach na Svišťový štít

Klasickí lyžiari, ktorí lyžujú na vlekoch, čoraz častejšie opúšťajú upravené zjazdovky a vydávajú sa náročnejšou, ale oveľa krajšou cestou lyžiarskej turistiky. Skúsení turisti vedia, že stupeň lavínového nebezpečenstva zistia na internetovej stránke Strediska lavínovej prevencie. Ak je aj ohrozenie nízke, lavínový set v ruksaku určite treba mať. Janka Grajciarová sa v malej skupine s Májou Šiškovou, Elenou Poliakovou, Annou Kapustovou a horským vodcom Robom Turjanikom vybrala na lyžiach na Svišťový štít. Deň začali balením výstroje na parkovisku a hodnotením doterajších skúseností s lyžiarskymi túrami v Tatrách.

Na lyžiach na Svišťový štít - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V januári sú dni veľmi krátke, a tak naša skupinka, s ktorou dnes smerujeme na lyžiach na Svišťový štít, ktorý je v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier, si musela nechať dosť času aj na návrat. Horský vodca Robo Turjanik zvolil trasu cez kotlinu pod Prielomom a Divú kotlinu zo Zbojníckej chaty. Po príchode na chatu pri mikrofóne Janky Grajciarovej Robo Turjanik zvažoval, či pokračovať ďalej...

Na lyžiach na Svišťový štít - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Svišťový štít (2382 m n. v.) leží v hlavnom hrebeni a je turisticky ľahko dostupný v zime aj v lete. Jeho široký masív má tri vrcholy. Kolmo na hlavný hrebeň vysiela na sever hrebeň svišťových veží (oddeľujúc tak Svišťovú dolinu od Rovienok) a na juh z neho vybieha chrbát, deliaci Rovienkovú kotlinu od Kotliny pod Divým sedlom. Od Rovienkovej steny ho oddeľuje Svišťové sedlo. Smerom k Divej veži z neho HH pokračuje sériou Divých ihiel. Východisko: Zbojnícka chata.

Foto:
1. a 2. vzadu masív Slavkovského štítu
3. zľava: Studené sedlo, Východná vysoká, Prielom, Divá veža, Svišťový štít
4. hrebeň spájajúci Divú vežu so Svišťovým štítom

Galéria

001.JPG 002.JPG 003.JPG 004.JPG
Autorka: Janka Grajciarová Foto: Janka Grajciarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame