Banská Hodruša

Banská Hodruša

Dnes Vás zavedieme do obce Hodruša - Hámre, ktorá patrí k najdlhším na Slovensku, od jej začiatku po koniec prejdete viac ako 11 kilometrov. Tvoria ju tri časti: Dolné Hámre, Kopanice a Banská Hodruša – práve v nej sa začína aj končí internetový náučný chodník  Cestujeme v čase Banská Hodruša. Ladislava Eliaša tam zobral Karsten Ivan z občianskeho združenia Kerling, ktorý je aj autorom textov. V areáli štôlne Starošechsvätých vysvetlil, ako sa máte po náučnom chodníku orientovať.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na rozlohe 46,3 km² nájdete až 20 objektov, ktoré boli v roku 1993 zaradené do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, napr. Dolnohodrušský tajch, štôlňa Rozália, ale i Banícka klopačka. Niektoré vypátrate aj pri prechádzke po internetovom náučnom chodníku. Na pozícii číslo 4 sa zastavili Ladislav Eliaš a autor chodníka Karsten Ivan z občianskeho združenia Kerling.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S prihliadnutím na početnosť a historický, technický a kultúrny význam objektov nachádzajúcich sa v Banskej Hodruši, bola táto časť územia obce Hodruša-Hámre vyhlásená vo februári 1999 za pamiatkovú zónu. a územie Banskej Štiavnice a technické pamiatky v okolí.

Fotky:
Na internetovom banskom náučnom chodníku Cestujeme v čase Banská Hodruša

Galéria

01.jpg 03.jpg 02.jpg 10.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg
Autor a foto: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame