Rádiovíkend 22. 4. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 22. 4. 2017 - pozvánky
O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Rádiovíkend 22.4.2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

22.4.2017

ZRUŠENÁ BRIGÁDA: V okolí Telgártu na Horehroní mali v sobotu 22.4. nadšenci čistiť meandre Hrona, čo je Národná prírodná rezervácia. Ale keďže počasie je nepriaznivé, brigádu presunuli na máj.

Horský multižánrový festival Ďumbierfest sa po roku vrátil do Brezna. Ďumbierfest spája hory s mestom, prírodu s kultúrou, poznanie s relaxom. Dnes vrcholí v klube Bombura. Na programe sú prezentácie a besedy. A tiež filmy: Obyčajní chlapci (Rasťo Hatiar) a Nesmrteľný les (Arolla film). V sobotu 22.4. od obeda v mestskom parku v Brezne predvedú ukážky činnosti záchranári HZS Nízke Tatry - Juh.

Stredoslovenské múzeum pripravilo pre rodiny s deťmi na sobotu 22.4. prírodovednú expedíciu. Zraz je na malej železničnej stanici v Banskej Bystrici, kde dostanete inštrukcie a informačné materiály. So sebou si treba zobrať ďalekohľad, fotoaparát, atlasy prírody a hviezdnej oblohy, zápisník, občerstvenie a dobrú náladu. Vyberte sa s múzejníkmi za hvezdármi na Vartovku.

Vo Zvolene bude sobota 22.4. v znamení veľkého upratovania: Nadšenci tam vyčistia Hron, stretnutie je o 8,00 hod. v lodenici pri Červenom medokýši. Dobrovoľníci budú tiež upravovať chodník na hrad Peťuša. Okrem toho Podborovský spolok pripravil brigádu na Borovej hore, kde sa bude čistiť jazero a okolie. Občianska iniciatíva Zvolen-Západ organizuje brigádu, ktorá sa začína o 9,00 hod. pri Občianskom centre OKO.

Vo Zvolene v rovnaký deň, teda v sobotu 22.4., otvoria aj cyklosezónu. V centre mesta môžete vyskúšať jazdu zručnosti, dopravné ihrisko, preteky na odrážadlách, súťaže, tvorivé dielne aj ekošoférovanie.

V sobotu 22.4. budú dobrovoľníci čistiť Čutkovskú dolinu neďaleko Ružomberka. Zraz je o 9,00 hod. na parkovisku pri kolibe.

KST RŽ a KST Lietavská Svinná pozývajú na otvorenie turistickej sezóny pri Lietavskom hrade, ktoré sa uskutoční 11,30 hod. pri turistickom rozcestníku 300 m pred hradom.

22.-23.4.2017

V Košiciach cez víkend 22.-23. 4. pripravili 17. ročník Rušňoparády. Okrem iných zaujímavostí tam uvidíte historický úzkorozchodný parný rušeň Krutwig, ktorý do prevádzky uviedli len vlani. Spolu si v košickom depe môžete pozrieť 30 nostalgických vozidiel nielen zo Slovenska, ale aj spoza hraníc. Uvidíte aj rušen Sergej, ktorý vyrobili v Sovietskom zväze a dnes sa oň starajú železniční nadšenci v Humennom. V oba dni sa program začína o 9,00 hod.

23.4.2017

Po Bardejove vás v nedeľu 23.4. prevedie sprievodca, ktorý toho vie veľa o významných rodákov a zaujímavých návštevníkoch mesta. Prejdete sa po miestach, kde pobudli rôzne osobnosti a zastavíte sa pri pomníkoch a pamätníkoch. Ale len vtedy, ak budete o 16,00 hod. na námestí pred historickou radnicou.

Klub slovenských turistov Banská Bystrica - Kremnička vás v nedeľu 23.4. láka na Ponickú jarnú 30-tku, respektíve 20-tku. Dlhšia trasa vedie zo Slovenskej Ľupče do Banskej Bystrice. Ale dá sa skrátiť, keďže prechádza cez 4 obce. Záujemcovia sa stretnú o 8,15 hod. na okraji Slovenskej Ľupče hneď pri hlavnej ceste (pri moste cez Hron).

Na cyklotúru z Prešova do Herlian sa môžete vybrať v nedeľu 23.4. Dlhšia trasa má 110 km, kratšia 90 km. Zraz je o 9,00 hod. na parkovisku pred obchodným domom OBI.

„Fujarový chodník" - tak sa volá nedeľný (23.4.) štvrtý ročník výstupu turistov a fujaristov z Kysliniek na Šajbiansku vrchovinu a späť. Túra je stredne náročná a meria 8 km. Zraz je o 9,00 hod. pri Lesnej správe Kyslinky.

24.4.2017

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici pripravilo na pondelok 24.4. prednášku s názvom Príroda Južnej Ameriky. Lektorom bude cestovateľ Lukáš Kubičina. Podujatie sa začína o 9,30 hod.

29.4.2017

Z Dubnice nad Váhom môžete v sobotu 29.4. vyraziť na Dubnickú 30-tku. Na výber máte 3 pešie trasy (10,20,30 km) a 2 cyklotrasy (rodinná 25 km a cyklo MTB 30 km). Štart aj cieľ je v Dubnici nad Váhom pri Dubnickom tenisovom centre DuTaF. Registrácia je od 6,30 do 10,00 hod. Pre 10 km trasu sa možno registrovať až do 11,00 hod.

Do Zemplínskych Hámrov a potom pešo ďalej - taký plán majú na sobotu 29.4. nadšenci zo Starej Ľubovne. Vymysleli tri trasy: najjednoduchšia vedie len k Morskému oku, stredne náročná na Sninský kameň. Najdlhšiu (24-kilometrovú túru) absolvujú tí, ktorí vyjdú až na Vihorlat. Na výlet sa treba vopred prihlásiť v Klube slovenských turistov v Starej Ľubovni.

Na železničnej stanici v Plaveckom Podhradí zažijete v sobotu 29.4. o 9,30 hod. otvorenie prevádzky turistického vlaku. Volá sa Záhoráčik a bude jazdiť na trati Záhorská Ves - Zohor - Plavecké Podhradie.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame