Horolezecká lokalita Hrádok

Horolezecká lokalita Hrádok

Lano, prilba, karabínky, topánky na lezenie... Máme všetko? Pretože teraz zamierime ku skalám, kde cez pekný víkend nájdeme desiatky horolezcov a skalolezcov. Zavedieme vás do horolezeckej lokality Hrádok v Bystričianskej doline. So skúseným horolezcom Jánom Kmotorkom z Alpin klubu Prievidza sme začali nahrávku pri informačnej tabuli, na ktorej sú aj nákresy s vyznačenými cestami na Hrádku:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Rádiovíkende sme na Hrádku, andezitovej horolezeckej oblasti pod Vtáčnikom v Bystričianskej doline. Spolu s Rudom Pravdom objavil tie skaly Ľubomír Rybanský, ktorého sme už viackrát spomenuli. Pán Rybanský oslávil tohto roku 85. narodeniny; žije v horách: vo Vysokých Tatrách, v dreveničke na Troch studničkách. V lete ho môžete stretnúť na neďalekom parkovisku, kde turisti nechávajú autá, keď smerujú na Kriváň. Aj keď roky mu už nedovolia robiť horolezecké túry, stále srší optimizmom. A tak mu prajeme, aby mu to dlho vydržalo. Myslím si, že hovorím za mnohých, ktorých pán Rybanský kedysi v Novákoch učil, ktorých priviedol k športu, ktorí ho poznajú ako významného horolezca.

Ale vráťme sa teraz spolu s Jánom Kmotorkom priamo do terénu na Hrádok. Rozbrázdená skalná stena ponúka množstvo možností, ako sa dostať hore; momentálne je tam okolo 80 lezeckých ciest. Do akej výšky sa bralá týčia:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ešte pár informácií: Na Hrádok sa dostanete z Bystričianskej alebo z Gepniarovej doliny. No k lokalite nevedie značkovaný chodník, takže je lepšie pripojiť sa k niekomu domácemu.


Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1-2 - Názvy horolezeckých ciest sú rôznorodé. Tie modernejšie sú na tabuľkách, zvyčajne ich však nájdete napísané len farbou rovno na skale.

Snímka 3 - Horolezecké cesty sú jedna vedľa druhej: všimnite si dva rady borhákov v pravej a ľavej časti snímky.

Snímka 4 - Horolezecká cesta „Reinkarnácia klasikov" vedie po nenápadnom pilieri v ľavej polovici snímky.

Snímka 5 - Hrádok nie je jednoliata stena.

Snímka 6 - Skaly na jar spestrujú kvety.

Snímka 7 - Hrádok.

Snímka 8 - S Jánom Kmotorkom pokračujeme hore po zaistenom chodníku, na ktorý nepotrebujete horolezecký výstroj.

Snímka 9 - 15 - Pokračujeme po ferratke do sedla na vrchu Hrádku. Cestou obdivujeme výhľady.

Snímka 16 - S Jánom Kmotorkom na vrchu Hrádku. O strom vpravo obtočili lano, keď spolu s kamarátom prvýkrát vyliezli „Polnočnú". Lano potom nemohli stiahnuť a tak museli čakať na pomoc od ďalších horolezcov.

Snímka 17 - 19 - Na vrchu Hrádku.

Snímka 20 - Masív Hrádku pokračuje ďalej Výrovkou. Tam sa však nelezie, skala sa tam príliš drobí.

 

Galéria

Snímka 10.JPG Snímka 1.JPG Snímka 12.JPG Snímka 11.JPG Snímka 13.JPG Snímka 14.JPG Snímka 16.JPG Snímka 15.JPG Snímka 17.JPG Snímka 20.JPG Snímka 18.JPG Snímka 19.JPG Snímka 2.JPG Snímka 1.JPG Snímka 4.JPG Snímka 5.JPG Snímka 6.JPG Snímka 7.JPG Snímka 8.JPG Snímka 9.JPG
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame