Rádiovíkend 27.5.2017 - pozvánky

Rádiovíkend 27.5.2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Rádiovíkend 27.5.2017 - pozvánky

27.05 - 28.05.2017

Otvorené majstrovstvá Slovenska rádiom riadených modelov plachetníc

27.05. 2017

9.00 privítanie súťažiacich a rozprava,

10.00 štart prvej rozplavby

12.00 - 13.00 obedňajšia prestávka a pre divákov možnosť si vykúšať ovládanie modelu plachetnice, prípadne ak niekto si prinesie iné plavidlo tak sa v uvedenom termíne môže s ním prezentovať.

13.00 - 16.00 štart ďalších súťažných rozplavieb. Po ukončení rozplavieb nasleduje voľný program leteckých a auto modelárov.

28.05.2017

10.00 do 16.00 program ako predchádzajúci deň

16.30 vyhlásenie výsledkov rozplavieb za obidva súťažné dni a odovzdanie cien prvým tro najúspešnejším v každej kategórii.

Kumšt remesla a zábavy

... je dnes do 21:00 na Starom zámku v Banskej Štiavnici. Uvidíte aj banícky orloj, šermiarske a historické hry.

27.05.2017

Hudbou k záchrane kultúrnej pamiatky: Pevnosť Bzovík chcú zachrániť U.K.N.D. či Hudba z Marsu

Mladí obyvatelia Bzovíka sa usilujú pomôcť zachrániť pevnosť, ktorá je ozdobou obce, ale aj celého regiónu Hont. Aby mohli zveľadiť okolie tohto pôvodne benediktínskeho kláštora z prvej polovice 12. storočia, vymysleli podujatie Noc na hrade, výťažok z ktorého poputuje práve na jeho záchranu. Asi nestretnete obyvateľa Bzovíka, ktorý by nebol hrdý na „hrad", ako tento kláštor prestavaný na pevnosť všetci nazývajú. Zub času sa ale na pamiatke podpísal a preto sa Občianske združenie Pod hradom Bzovík rozhodlo zorganizovať benefičný koncert, ktorý by ľuďom túto pamiatku predstavil. Výťažok z koncertu občianske združenie použije na vyčistenie okolia a tlač propagačných materiálov o pamiatke. Dnes rozozvučia hudobné nástroje štyroch skupín nádvorie pevnosti. Spoznať zaujímavú históriu, ale aj úplne prekvapivé fakty bude možné ešte pred koncertom. Objekt si totiž návštevníci prehliadnu s PhDr. Rastislavom Kožiakom, PhD., ktorý pôsobí na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Spoznajte tajomné miesta, prekrásne priestory, aj temné chodby. Od 18:30 si budete môcť vypočuť koncerty skupín Easy Peasy, Saténové ruky, U.K.N.D. a Hudba z Marsu. Silu koncertu umocní tajomná atmosféra múrov pevnosti. Práve tá dodá zvuku kapiel úplne iný rozmer, než na aký ste boli zvyknutí z klasických koncertov v športových halách či amfiteátroch.

54. stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska

... bude dnes od 11:00 na Čiernej hore v Slovenskom rudohorí. Môžete si vybrať z dvoch výstupových trás:

Svidník - Prielazok - Hora - Ostrý vrch - Čierna hora - Svidník; dĺžka 16 km, prevýšenie 450 metrov alebo trasu Svidník - Hora - Ostrý vrch - Čierna hora - Svidník; dĺžka 14 km, prevýšenie 450 metrov.

Program:

08:00 - 09:00 - príchod účastníkov 54. stretnutia čitateľov časopisu Krásy Slovenska do Svidníka

09:00 - 11:00 - výstup účastníkov 54. stretnutia na Čiernu horu

11:00 - 12:00 - prezentácia, účastnícke listy, zakúpenie tričiek s logom stretnutia, odznakov, turistických známok a propagačných materiálov

12:00 - 12:15 - slávnostné otvorenie 54. stretnutia čitateľov časopisu Krásy Slovenska na Čiernej hore, príhovory hostí

12:15 - 12:30 - prezentácia a krst nových kníh z vydavateľstva Dajama

12:30 - 13:00 - slávnostné ukončenie, príhovory hostí, odovzdanie štafety organizátorom 55.stretnutia v roku 2018 do Rožňavy

13:00 - 17:00 - zábava s občerstvením, kultúrny program, country hudba, ľudová hudba

17:00 - odchod zo Svidníka

Keď legendy ožijú

Francúzske terasy pod zámkom v Hlohovci ožijú dnes od 13:00 do 21:00 miestnymi povesťami a legendami.

Cyklobusy v Trenčianskom kraji

Cyklisti môžu po novom v Trenčianskom kraji využiť na presun aj dva cykloautobusy. Jazdiť budú celú letnú sezónu po trasách, ktoré si verejnosť sama zvolila verejným hlasovaním. Oficiálne začínajú jazdiť od začiatku júna, verejnosť si ich však môže vyskúšať už dnes počas festivalu Bikefest v Kálnici. Cyklovozíky sú dva a v závese za autobusmi budú premávať každú sobotu, nedeľu, cez sviatky, ale aj počas letných prázdnin do 3. septembra.

Medzinárodný športový vyzývací deň

Dnes od 13:20 zaplnia Vodné dielo v Žiline desiatky športovcov, ktorí sa zapoja do celosvetovej aktivity Challenge Day. Pre všetkých účastníkov je okrem športovania pripravený bohatý program. Návštevníci sa môžu tešiť na amerických futbalistov a ich cheerleaderky, mládežníckych futbalistov z MŠK Žilina, gymnastky či Cyklo Trial Show. Deti si užijú zábavu v nafukovacom hrade, maľovanie na tvár, zábavné aktivity a starší návštevníci budú môcť vyraziť na skúšobnú jazdu E-bikom.

28.05.2017

Bežecká štafeta

... sa začína zajtra o 8:30 v Športovom štadióne ŠK Štrba. Podujatie je zaradené do kalendára bežeckých podujatí Tatry v pohybe a celosvetovej kampane MOVE Week. Podujatia sa pravidelne zúčastňujú olympionici a známe športové osobnosti, ktorí o 8:30 vybehnú ako prví na približne 1000 metrov dlhú trať okolo futbalového ihriska. Po nich prevezmú štafetový kolík všetci zúčastnení, od najmenších detí až po skúsených starších bežcov. Odmenou za odbehnutie štafety je účastnícky list s fotografiami zúčastnených olympionikov a drobný reklamný predmet s logom podujatia a projektu MoveWeek. Odmenené budú aj všetky zúčastnené rodiny. Účasť je bezplatná a pretekári sa registrujú pred odbehnutím štafety. Minulý rok štafetu odbehlo 260 účastníkov a súťažilo takmer 50 rodín. Tento rok účasť prisľúbili slovenský biatlonista, olympionik a majster sveta v letnom biatlone Martin Otčenáš, viacnásobný majster sveta v kickboxe Pavol Garaj, bývalý olympionik a tohtoročný dvojnásobný veteránsky majster sveta v bežeckom lyžovaní Michal Jurčo, slovenský reprezentant v rýchlostnom lyžovaní Martin Bekeš a slovenskí juniorskí reprezentanti v bežeckom lyžovaní Aneta Smerčiaková a Ján Mikuš. Okrem zúčastnených osobností bude pri príležitosti 70. výročia založenia Športového klubu v Štrbe na účastníckom diplome zobrazená aj galéria osobností športu obce Štrba.

Skanzen Vychylovka

Mesiac máj je bezpochyby jeden z najkrajších mesiacov v roku. Všetko kvitne, príroda ukazuje svoju krásu a nádheru. Okrem toho sa k tomuto mesiacu viaže aj množstvo významných udalostí a tradícií. Jednou z nich je aj stavanie a váľanie májových stromov späté so spevom, tancom, veselosťou, vravou a zábavou. Táto tradícia neobchádza ani Skanzen Vychylovka - Nová Bystrica. Máj budú váľať zajtra o 13:00 pri základnom kameni. Pokračovanie kultúrneho programu bude o 13:30 na pódiu pri objekte Krčma z Korne. Po celý deň Vám ponúknu jazdu na Historickej lesnej úvraťovej železnici a drezine, ktorá Vás vyvezie až na Sedlo Beskyd.

Výstup na Kopu

... sa začína zajtra o 8:30 pri športovom dom TJ Dynamo v Krpeľanoch. Čaká na Vás 14 kilometrová trasa s prevýšením 780 metrov: Krpeľany - Poľana - Kaliská - Čachová - Kopa, kde o 12:15 výstup vyhodnotia.

Detská nedeľa

Deň plný hier a zábavy na vás čaká zajtra v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Podujatie Nielen najmenší sa budú môcť tešiť na bábkové predstavenia či detské hry a tance z čias minulých. Dva príbehy rozpovedia herci z Divadla pod balkónom z Banskej Bystrice. Havo Slavo je príbeh s pesničkami o psíkovi Slavkovi, ktorého trápi, že mu každý hovorí, aký je malý. Slavko sa preto rozhodne vydať do sveta. Na ceste zažije „veľké" dobrodružstvá, aby napokon pochopil, že aj malí dokážu vykonať veľké veci. Pre najmenších je pripravené vareškové divadielko O Jankovi Polienkovi. Predstavenia banskobystrických hercov sa začnú o 11.00 a 13.30. Malí návštevníci si budú môcť vychutnať putovanie rozprávkou, ktoré pre nich pripravili študenti a študentky Pedagogickej a sociálnej akadémie v Turčianskych Tepliciach. S hlavičkou ako makovičkou - v tradičných účesoch od študentiek a študentov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine - môže odísť nejedna parádnica. Ako sa sedelo v starých školských laviciach, či písalo na tabuľky? Pre Vaše ratolesti budú pripravené ukážky dobového vyučovania v škole z Petrovíc. Pre šikovné ruky budú nachystané tvorivé dielne, v ktorých si môžu vlastnoručne zhotoviť handrovú bábiku či tradičnú „frndžalku" z gombíkov. Dlhú chvíľu si návštevníci budú môcť skrátiť rodinnými kratochvíľami - pripravené budú aj chodúle či dobová kolkáreň.

Deň otvorených dverí Kysak - Brezie

... bude zajtra počas celého dňa, čakajú na Vás rôzne súťaže v prírode, napr. fitnes park a lukostreľba.

Výstup na Veľký Choč

Na výstup na Veľký Choč sa môžete pridať zajtra buď vo Varíne o 6:00 alebo v Žiline o 6:15, kedy odchádza autobus. Čakajú na Vás dve trasy: Likavka, parkovisko koliba Likava - Likavský hrad - Veľký Choč - Jasenová alebo Valaská Dubová - Veľký Choč - Jasenová. Ak Vám vyhovuje skôr budúca sobota, pridajte sa k turistom zo Šurian. Autobus odchádza o 6:00 z autobusovej stanice v Šuranoch.

Výstup na Veľký Choč

Klub turistov Šurany organizuje dňa 3.6.2017 výstup na najvyšší vrch Chočských vrchov - Veľký Choč. Začíname za obcou Lúčky. Vychádzame od ústia dolinky Jastrabá lesnou štrkovou cestou, červenou značkou. Po hrebeni prídeme k drevenému prístrešku - Žimerová. Ďalej chodníkom traverzujeme zalesnený svah. Nakoniec strmo vystúpime do trávnatého sedla Vráca 1368 m. Krátko pred vrcholom ešte prelezieme strmý skalnatý prah a sme na kamenistej plošinke Veľkého Choča 1611 m. Z vrcholu zostúpime od smerovníka na juhozápad po zeleno značkovanom chodníku. Najprv ideme cez kosodrevinu a neskôr strmším klesaním cez skalný prah, pokračujeme lesom a lúčkami na okraj Strednej poľany 1255 m. Stojí tu koliba. Od smerovníka na Strednej poľane, strmo klesáme modrou značkou tiesňavou medzi bralami. Nad cestou čnie masívna skala. Zakrátko prídeme na asfaltovú cestu, ktorá nás dovedie do Valašskej Dubovej 649 m. Čistý čas túry - približne 5 hodín.

02. - 04. 06. 2017

Run Slovakia

V piatok sa začína trojdňový štafetový beh na 530 kilometrovej trati s názvom Run Slovakia. Priebežný štart je od deviatej do jedenástej na Hlavnej ulici v Košiciach vedľa Dolnej brány. Beží sa do Šamorína. Počet bežeckých etáp: 48

03.06.2017

Vedená pešia túra

... po trase Fiľakovo - andezitové stĺpy v obci Bér - Szentkút - Fiľakovo sa začína budúcu sobotu o 8:30 pred budovou fiľakovského Mestského kultúrneho strediska. Účasť na túre je potrebné vopred ohlásiť najneskôr do štvrtka - 1. júna.


Ilustračné foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame