Rádiovíkend 3.6.2017

Rádiovíkend 3.6.2017

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

3.6.2017

V doline nad Ľuborčou nájdete upravené miesto, kde nadšenci tradične pripravujú Deň svätého Huberta. Tohto roku bude v sobotu 3.6. Okrem slávnostnej omše sa tam predvedú sokoliari, poľovnícke psy, veľa sa dozviete o lese a za tmy môžete cez astronomický ďalekohľad sledovať hviezdy. To všetko od 13,00 hod.

V sobotu 3.6. sa na Pustom hrade vo Zvolene uskutoční dobrovoľnícka brigáda. Nadšenci počas nej vyčistia areál Dolného hradu od náletovej vegetácie a budú opravovať turistický chodník smerom na Haputku. Občerstvenie, pracovné náradie a rukavice zabezpečia organizátori. Začiatok brigády je o 8,00 hod. na Haputke, čo je začiatok turistického chodníka na Pustý hrad.

3.-4.6.2017

V obci Vyšný Kažimír vo vranovskom okrese môžete cez víkend 3.-4.6. ochutnať tradičné jedlá a sledovať šikovných remeselníkov. Etnofest s podtitulom „Život pod hradom" sa v rekreačnom zariadení Lysá Hora začína v sobotu 3.6. o 12,00 hod. Od 15,00 hod. sa môžete v Tanečnom dome naučiť zamutovský čardáš, scénický program sa začína o 16,00 hod. V nedeľu 4.6. vás o 15,00 hod. pozývajú na galaprogram, na ktorom sa predstavia folkloristi z viacerých súborov a skupín.

Pozoruhodný výlet sa dá zažiť v centre Košíc: na tradičnej Potulke objavíte nevšedné veci vo Východoslovenskom múzeu. Sprievodcovia vás zavedú do 4 objektov múzea a ukážu predmety, ktoré bežní návštevníci nevidia. Potulka po Košiciach sa tentoraz začína pri soche maratónca mieru na rovnomennom námestí. Viac na www.potulka.sk.

V Parku miniatúr v Podolí pripravili cez víkend 3.-4.6. program pre deti: Cesta rozprávkovým kráľovstvom. Po oba dni vás od 9,00 do 18,00 hod. čaká zábava s rozprávkovými bytosťami, hry a tvorivé dielne a tiež opekačka.

4.6.2017

Cyklisti rôzneho veku sa v nedeľu 4.6. stretnú v Liptovských Sliačoch. Klub nadšencov amatérskej cyklistiky z Ružomberka v spolupráci s Liptovskými Sliačmi pripravili 34. ročník podujatia „Bicykluje celá rodina". Keď prídete na bicykli o 11,30 hod. na ihrisko v Strednom Sliači, môžete sa zapojiť do súťaží a hier pre veľkých aj malých.

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke si v nedeľu 4.6. prídu na svoje deti. Malí návštevníci budú súťažiť a hrať sa, môžu pozorovať policajných psovodov so psami, absolvovať cestu náučným lesným chodníkom, opekať si a ináč sa zabávať. Súťaže sa začnú o 10,00 hod., policajné psy sa predvedú o 13,45 hod. a súťaže vyhodnotia o 14,30 hod.

Mesto Tvrdošín pozýva v nedeľu 4. 6. na 15. ročník Cestného behu „Tvrdošínska dvanástka", ktorý sa uskutoční na Trojičnom námestí v Tvrdošíne. Štart hlavných pretekov (maratón 12 km) sa uskutoční o 10,15 hod. na Trojičnom námestí. Detské kategórie budú štartovať na námestí postupne od 10,00 hod. a po odštartovaní hlavnej kategórie. Prezentácia bude od 8,00 do 9,45 hod. vo Veľkej spoločenskej sále v Tvrdošíne.

6.6.2017

V Múzeu Andreja Kmeťa v Martine otvárajú v utorok 6.6. o 15,00 hod. výstavu „Lietava - ožívajúci hrad". Dozviete sa na nej viac o Združení na záchranu Lietavského hradu. Na výstave tiež uvidíte Lietavský hrad na starých pohľadniciach a historických fotografiách. Vo vitrínach sú vystavené najzaujímavejšie nálezy z archeologického výskumu hradu. Ide napríklad o mince, hlinené fajky, kovové predmety či sklo, doplnené o zaujímavé konštrukčné prvky priamo z hradu (napr. články vretenovitého schodiska, fragmenty okrasných okenných ríms, abakus, pilaster a iné). Výstavnú prestíž zvyšuje fakt, že až 99 percent vystaveného trojrozmerného materiálu tvoria originály. Návštevníkov zaujmú aj trojrozmerné modely rekonštrukcií Lietavského hradu či maľby hradu od Karola Michala Lehotského a Martina Benku.

8.-11.6.2017

Zdatní cyklisti sa vo štvrtok 8.6. vyberú na dlhú trasu - do nedele 11.6. prejdú z Bratislavy do Prahy. Na 430-kilometrovej trati ich čakajú atraktívne zastávky, vrátane prírodnej rezervácie Leiser Berge v Rakúsku či národného parku Podyjí.

10.6.2017

Častovský okruh - to je cyklistické podujatie pre každého: najkratšia trasa má 5 kilometrov, najdlhšia 33. Ide o voľné bicyklovanie bez hromadného štartu, na trať treba vyraziť medzi 9,00 a 11,00 hod. Na Častovský okruh sa môžete vybrať v sobotu 10.6. z Červeného Kameňa. Organizátorom sa po prvý raz podarilo v spolupráci s Lesmi Smolenice sprístupniť lesné cesty v katastroch Častej a Píly, kde je tzv. „Obora" a vlani tadiaľ trasy viesť nemohli. Teraz majú cyklisti jedinečnú príležitosť prejsť cez rozsiahle oplotené územie s obmedzeným prístupom.

V sobotu 10.6. môžete na bicykli zdolať jeden z kopcov Vrchárskej koruny Trenčianska. Ide o spoločný výjazd ku krížu na hore Butkov. Nájdete tam mystické miesto, pekne upravené. Ide o nenáročnú 5-kilometrovú trasu. Štart je pri kostole v obci Ladce o 11,00 hod.

Turisti z Krompách pripravujú na sobotu 10.6. pochod po okolitých kopcoch. Na výber máte 7 trás: od 8,5 do 38-mich km. Novinkou sú trasy pre deti a mladých. Deti čakajú na túre rôzne úlohy; mladí, ktorí radi chodia podľa GPS-ka, si to môžu vyskúšať na trase cez Bačov vrch a Plejsy. Prezentácia bude pri reštaurácii Melódia na Námestí slobody v Krompachoch od 7,00 do 10,00 hod., na najdlhšiu trasu treba vyraziť už o 6,00 hod. Cieľ pochodu je pri hoteli Plejsy, kde medzi 13,00 a 17,00 hod. dostanete aj účastnícky list, turistický odznak a guláš. Návrat do Krompách je po žltej značke; na stanicu ŽSR to trvá cca 35 minút, na zastávku SAD cca 20 minút. Turistický pochod krompašskými vrchmi sa uskutoční v každom počasí.

V Zázrivej pripravujú na sobotu 10.6. cyklistické podujatie - Cykloprechod Zázrivským chotárom. Prezentácia je pri kultúrnom dome medzi 8,30 a 9,45 hod. Štart je o 10,00 v centre obce, na výber je dlhá, stredná a krátka trať ( 48, 31, 23 km).

Klub slovenských turistov v Hnúšti pozýva v sobotu 10.6. na túru po trase: Tisovec-sedlo Dielik-Paseky-Voniaca-Tisovec. Dĺžka trasy -13 km; prevýšenie: 770 m. Zraz je o 7,20 hod. na železničnej stanici. Ak bude pekne, chystajú sa turisti na Voniacej opekať.

Ilustračné foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame