Ferrata HZS roklina Kyseľ

Ferrata HZS roklina Kyseľ

Už len týždeň a pár dní a vo Vysokých Tatrách začne platiť zimná uzávera vysokohorských chodníkov. Rovnaké pravidlo platí pre jednu-jedinú roklinu v Slovenskom raji: pre roklinu Kyseľ. Nemáte teda už veľa času na to, aby ste absolvovali krásnu trasu, ktorá však nie je pre slabšie povahy. Ale aj keď sa bojíte výšky, teraz ferratu Horskej záchrannej služby cez roklinu Kyseľ prejdete s nami.

Na trasu sa dostaneme po značkách z Podleska, od Letanovského mlyna i z Čingova. Na začiatku rokliny stojí veľký informačný panel s podrobným popisom ferratového výstroja. Práve tam sme stretli dvojicu z Papradna:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ferrata Horskej záchrannej služby v rokline Kyseľ v Slovenskom raji má približne 1500 metrov a prevýšenie 200 metrov. Postup v nej uľahčuje zhruba 500 kovových stupov, asi 400 metrov oceľového lana a nejakých 450 skôb, ktoré lano držia na skalných stenách. Stupy nie sú také široké a pohodlné, aké poznáme z prielomu Hornádu, niekde je to len malá kramlička. A tak na ferrate treba mať ferratový výstroj. Požičal mi ho horský záchranár Ivan Krajčír na mieste, kde sa začína exponovaná časť. Takže: prilba, horolezecká sedačka, karabinky.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ferrata horskej záchrannej služby v rokline Kyseľ v Slovenskom raji je zároveň náučným chodníkom. Pri zakúpení vstupenky do rokliny dostanete aj skladačku s informáciami, priamo na mieste nájdete len označené body zastávok. Ak chcete prejsť ferratu, Ivan Krajčír odporúča trasu z Čingova popri Hornáde pod Tomašovský výhľad a popri Bielom potoku na začiatok rokliny Kyseľ. Po jej prejdení vyjdite na Kláštorisko a cez Čertovu Sihoť naspäť na Čingov. Ide vlastne o celodenný výlet. Ešte raz upozorňujem, že na ferrate platí zimná uzávera, ktorá sa začína 1. novembra.

Texty k foto: (Autor: Ivan Krajčír - foto č. 8-17; zvyšok Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1 - Jeseň v Slovenskom raji.

Snímka 2 - Pri vstupe do rokliny Kyseľ nájdete podrobné informácie o tom, čo vás čaká.

Snímka 3 - Ivan Krajčír hovorí, že tieto stúpačky slúžia najmä v čase, keď je vody viac.

Snímka 4-6 - Čím hlbšie ideme do rokliny, tým je príroda divokejšia.

Snímka 7 - Pri Barikádovom vodopáde sa začína ťažší úsek, kde sa už treba istiť. Turisti z Papradna sa odtiaľto vracajú.

Snímka 8-10 - Na ferrate HZS v rokline Kyseľ.

Snímka 11 - Pri Kaplnkovom vodopáde.

Snímka 12 - Aj takýchto „turistov" stretnete v rokline Kyseľ.

Snímka 13 - Záverečný úsek, ktorým sa dostávame von z Temnice, ktorá je najužšou časťou rokliny Kyseľ.

Snímka 14 - Pomaly sa blížime k záveru ferraty.

Snímka 15 - Záverečný úsek popri Obrovskom vodopáde je náročný, pretože vedie kolmo hore po skale. (Všimnite si, koľko stúpačiek je podo mnou.)

Snímka 16 - Na mostíku nad Obrovským vodopádom sa ferrata HZS končí. Opačným smerom nemožno ísť.

Snímka 17 - Aj trasa popri Karolínyho vodopáde je pekná, no tú už prejdete aj bez ferratového setu.

Snímka 18 - Sponad Karolínyho vodopádu pokračujeme na Kláštorisko. Cestou sa zastavujeme pri výhľade cez roklinu Kyseľ. Podľa hranice mladého lesa na protiľahlej strane presne vidno, pokiaľ v roku 1976 zúril požiar.

 

Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 3.JPG Snímka 4.JPG Snímka 5.JPG Snímka 6.JPG Snímka 7.JPG Snímka 8.JPG Snímka 9.JPG Snímka 10.JPG Snímka 11.JPG Snímka 12.JPG Snímka 13.JPG Snímka 14.JPG Snímka 15.JPG Snímka 16.JPG Snímka 17.JPG Snímka 18.JPG
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame