Lyžiarsky prechod na bežkách pohorím Javorníky

Lyžiarsky prechod na bežkách pohorím Javorníky

Od roku 2012 Žilinský samosprávny kraj pravidelne upravuje bežkárske trasy na Beskydsko- javorníckej magistrále. Spája milovníkov bežkovania na slovenskej a českej strane, pretože pokračovanie stopy na Morave zabezpečuje lyžiarske stredisko Kohútka.   Snehu na trase je túto zimu tak akurát a Janka Grajciarová spoznala  aspoň malú časť magistrály s turistami z Bytče Mariánom Kristiníkom a Štefanom Drábikom. A aké veľké prevýšenie vás čaká ak budete štartovať z osady U Melocíka?  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímavosťou magistrály je „Kamenná galéria v prírode“ na hrebeni, ktorou prechádza. Od roku 2008 sa na jej tvorbe podieľalo 13 slovenských výtvarníkov z kysuckej a považskej strany Javorníkov. Bežkári tak okrem krásneho prírodného prostredia môžu obdivovať aj kamenné diela s prvkami dreva. Konkrétne nad osadou Greguše je socha „Dolmen života a smrti“ od akademického sochára Milana Greguša, ktorý je rodákom z osady.
--
S Mariánom Kristiníkom a Štefanom Drábikom z Bytče dnes spoznávame Beskydsko- javornícku magistrálu , presnejšie  úsek Od Melocíka po Čemerku. Janka Grajciarová na hraničnom hrebeni tesne pod vrcholom Čeremky stretla aj tínedžera na bežkách. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzi krásne zážitky bežkárov patrí v dobrej viditeľnosti aj pohľad na Praded – je vysoký 1492 m. n. m. a je najvyšším vrcholom Jeseníkov a celej Moravy. Celá trasa má 54 kilometrov a je tu ďalších tiež 50 kilometrov trás, o ktoré sa dá magistrála predĺžiť. Napríklad obec  Bílá má okruhy na Medzivodí. Túto  zimu je však menej snehu a tak ich nemajú upravené.


Fotografie 


autor: Štefan Drábik


1.    Vstup do zalesnenej úvodnej časti hrebeňa Javorníkov-Považie
2.    Pod Čerenkou, 915 m - a vpravo: minitraverzom tesne popod ňu...
3.    Z traverzu: pod hornou stanicou lyžiarskeho vleku na Čerenke...
4.    Greguše na dosah!
5.    Greguše, kamenné výtvory a drevený kríž či matematické plus?
6.    Na stúpanie na Čemerku sa pásy hodia!
7.    Nad Zápačou, 960 m cca 3/4 hodinové stúpanie na Čemerku...
8.    Spätný pohľad po zjazde (zľ.) na Nad Zápačou
9.    Vrcholová stanica lyžiarskeho vleku na Čerenke, 947 m
10.  U Melocíka, 785 m - HOTOVO!

Galéria

01.jpg 03.jpg 02.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg
Autor: Ladislav Eliaš; Foto: Štefa Drábik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame