Rádiovíkend 14. 7. 2018 - pozvánky

Rádiovíkend 14. 7. 2018 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.        

21. 07.
V rodnej obci generála Milana Rastislava Štefánika v Košariskách budú dnes oslavy 138. výročia jeho narodenia. Program sa začne pred jeho rodným domom slávnostným aktom položenia vencov a kytíc.
--
Víkend môžete ukončiť včelárskou nedeľou v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Vypočujete si odborné prednášky, reč bude aj o prevencii chorôb... a nebudú chýbať ani  terénne motorové vozidlá pre kočujúcich včelárov.
--
21. – 22. 07.
Zázrivské dni

Divákov čakajú dva dni plné folklóru, tradícií, remesiel, súťaží, ale aj dobrého jedla, chytľavej hudby a bohatého sprievodného programu. Súčasťou Zázrivských dní je tradične prezentácia výroby zázrivských korbáčikov a súťaž v ich výrobe, ale aj nedeľný sprievod a sčítanie krojovaných spojený so zápisom do kroniky. Sobotňajší program odštartuje na pravé poludnie súťaž v pílení dreva, po ktorej bude o 14:30 nasledovať súťaž „Zázrivá, Zázrivá, nad Zázrivuof tôňa, tá naša Zázrivá korbáčikom voňä“. Majstri nad majstrov budú súťažiť v ťahaní, pletení a jedení korbáčikov, bude sa súťažiť o najlepší syrový výrobok a ako inak – potokom bude tiecť aj žinčica. Od 16:00 sprístupnia aj zázrivské Včelárske minimúzeum.
--
Ľudové umelecké remeslá na Štrbskom Plese
... sa začínajú dnes a pokračujú dozajtra. Počas dvoch dní sa bude prezentovať 90  ľudových remeselníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska,  Lotyšska a Ukrajiny. Návštevníci budú môcť vidieť viac ako 30 druhov remesiel:  hrnčiarstvo, keramika, drotárstvo, kováčstvo, drevorezbárstvo, výroba bačovského riadu, výroba fujár, píšťal, tkáčstvo, výroba kraslíc, šperkárstvo, remenárstvo, výroba pastierskych palíc, maľovanie na hodváb, čipkárstvo, plstenie, háčkovanie, vyšívanie, drevené a textilné hračky, tokárstvo, sklomaľba, korytárstvo, pletenie z pediga, medovnikárstvo, včelárstvo, patchwork, textilná tvorba, kroje, sviečkárstvo, mydlárstvo, razenie mincí, sokoliarstvo. A ešte jedno podujatie - v areáli bežeckého lyžovania sa od 13:00 začne Štrbská športová smrť, teda súťaž silných mužov. 
--
21.07.
Beh zdravia ulicami obce Hontianske Moravce

... sa začína dnes o 15:00.  Trasy sú rozložené podľa vekových kategórii, deti bežia 400 m a najdlhšia trasa má 3100 m. Po samotnom behu budú aj tvorivé dielne pre deti, maľovanie na tvár a detský kútik.
--
22.07.
Skanzen Vychylovka – Nová Bystrica

Kysucké múzeum v Čadci pripravilo pre návštevníkov v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica na nedeľu 22. júla 2018 podujatie „Pásla ovečky“. O 13:00 bude svätá omša na pódiu pri objekte Krčma z Korne a počas dňa prezentácia výroby korbáčikov a syrov. V ponuke je  jazda  na Historickej lesnej úvraťovej železnici vo vláčiku, alebo drezine, na ktorú sa treba objednať telefonicky vopred. Priestory Raganovho mlyna vám ponúknu panelovú výstavu „Vlaky s vôňu dreva“ a v Stanici Skanzen na poschodí si môžete pozrieť výstavu „Čaro modrotlače“ zo zbierok Kysuckého múzea v Čadci.
--
Vihorlatské múzeum v Humennom - Stretnutie  kultúr v múzeu – Deň maďarskej kultúry
... na nádvorí renesančného kaštieľa Vihorlatského múzea v Humennom so začiatkom o 14:00.
--
Múzeum slovenskej dediny v Martine
... od 10:00 do 16:00 sa v ňom uskutoční podujatie Oravská nedeľa. O 10:30 a 14:30 vystúpi Folklórna skupina Nižná Ves z Nižnej s folklórnym pásmom Návrat pltníkov, Ženská spevácka skupina Senková z Podbiela sa predstaví s programom svadobného zvykoslovia Perinárky a trojicu účinkujúcich uzavrie Folklórny súbor Oravan Senior z Nižnej so svojím Oravským pásmom, ktorého súčasťou bude aj goralský folklór. Okrem vystúpenia folklórnych kolektívov priblížia najsevernejší región Slovenska aj ľudovo-umeleckí výrobcovia a remeselníci, ktorí predvedú i rôzne názorné ukážky. Okrem iného nebudú chýbať ani ukážky lisovania rastlinného oleja v olejárni či ukážky tkania na tkáčskom stave v usadlosti z Oravského Veselého.
--
25.07.
Výlet na Šíp

... pripravili pre Vás turisti zo Žiliny. Trasa:  Stankovany, Žaškovské sedlo, Šíp, Podšíp a Kraľovany. Odchod osobným vlakom zo železničnej stanice Žilina v stredu o 08.43
--
27. – 29. 07.
Letný ornitologický tábor na Sennom

Od štvrtka do nedele môžete pomôcť dobrovoľníkom v Sennom. Ide o dve chránené vtáčie územia Medzibodrožie a Senianske rybníky. Letný ornitologický tábor na Sennom, ktorý sa uskutoční v dňoch 27.7. - 29.7.2018. Cieľom dobrovoľníckeho ochranárskeho tábora v najvýznamnejších Chránených vtáčích územiach pre vodné vtáctvo na Slovensku je prispieť k poznaniu ich avifauny, dobrovoľníckou prácou k ochrane území, k zachovaniu ich krás a pomôcť pri praktickom manažmente biotopov, ale aj údržbe turistickej infraštruktúry pre verejnosť, skrášleniu okolia Avescentra a starostlivosti o farmu a gazdovstvo.
--
28. 07.
Na bicykli okolo Vysokej nad Kysucou

... sa môžete pridať budúcu sobotu. Majú pre Vás tri trate ZELENÚ 15 km (určenú pre rodiny s deťmi), MODRÚ 23 km (označená ako normál) a ČERVENÚ 27 km (označenú ako ultra). Štart aj registrácia budú prebiehať pribežne a na vami zvolenú trať sa môžete vydať od 12:30 do 14:00.

Autor: Ladislav Eliaš; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame