Ferraty na Hoblíku

Ferraty na Hoblíku

Viete, čo je hoblík? Samozrejme, stolársky nástroj. Ale horolezci odpovedia aj iné: že Hoblík je kopec, na svahoch ktorého sú pozoruhodné skaly. Práve k nim nás zavedú Ján Hojo a Ladislav Novák z Klubu turistov a horolezcov Javorník. Štartovacím bodom je obec Višňové neďaleko Žiliny. 

Ferraty na Hoblíku I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Hoblíku (kopci neďaleko obce Višňové v Žilinskom okrese) nájdeme pekné vápencové skaly, platne, steny a kúty. A tiež dve cvičné ferraty, o ktoré sa stará Klub turistov a horolezcov Javorník. Jedna zaistená cesta je ľahšia a druhá náročnejšia, no v skutočnosti aj tá ľahšia je dosť náročná, nováčik ju neprejde. Zato Ján Hojo je na nej doma. Kým sa v miernom mrholení chystal na lezenie, Ladislav Novák pripomenul vznik ferrát; projekt sa zrodil v roku 2003:

Ferraty na Hoblíku II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A to najmä v takom počasí, v akom sme boli na Hoblíku my, teda v miernom daždi. Domáci však hovoria, že zatiaľ tam nezaznamenali vážny úraz, tak dúfam, že to tak zostane.

Texty k foto (autorka Sylvia Hoffmannová):
Snímka 1 – S Ladislavom Novákom (vľavo) a Jánom Hojom stúpame popri vápencových stenách Hoblíka k ferratám.

Snímka 2-3 – Náročnejšia ferrata na Hoblíku zospodu a zbližša (na snímke 3 lepšie rozoznáte technické zariadenia, namontované v skale).

Snímka 4-5 – Ján Hojo na ferratách.

Snímka 6 – Výhľad z chodníka, ktorý vedie na vrchol Hoblíka.

Snímka 7 – Na vrchole Hoblíka na chvíľu zažiarilo slnko. Ján Hojo (vľavo) a Ladislav Novák.

Snímka 8 – Na vrchole Hoblíka nájdete aj naozajstný hoblík. A vrcholovú knihu v kovovom obale. Na vrchnáku obalu je názov kopca a nadmorská výška.






Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame