Rádiovíkend 29. 12. 2018 - pozvánky

Rádiovíkend 29. 12. 2018 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.     

30.12.2018
Ak ešte nemáte plán na nedeľu 30.12., tak sa môžete vybrať na Kopanú. Tak sa volá kopec v Lúčanskej Malej Fatre. Odchod na túru je z Kamennej Poruby od Mládežníckeho centra Koniarka, z Kuneradu spred Obecného úradu; odchod z oboch obcí je v rovnakom čase – o 8,30 hod. Obe skupiny sa spoja pod Báčikovou skalou a pokračujú pod Janovu lúku, kde sa bude podávať niečo teplé na posilnenie. Aj na Kopanej si môžete dať niečo teplé (to, čo si upečiete na ohníku). Po návrte bude ďalšie občerstvenie v Mládežníckom centre Koniarka v Kamennej Porube.

31.12.2018
Na Silvestra vôbec nemusíte od rána len jesť a tešiť sa na večernú zábavu. Silvestrovský deň môžete prežiť aj v prírode, napríklad s turistami z Krompách. Bude to 10. ročník výstupu na Bielu skalu. Štart bude v Krompachoch na námestí o 9,00 hod. Trasa vedie cez záhradkársku oblasť Čarda na Siereň a potom na Bielu skalu. Zostup je cez Galmus a Líščí vrch do Krompách, kde na účastníkov čaká kapustnica a iné občerstvenie.

Turisti z Hnúšte si na koniec roka naplánovali Rudohorskú trilógiu. Štefanský výstup na Fabovu hoľu už majú za sebou, v sobotu 29.12. si to namieria na Klenovský Vepor. Na Silvestra trilógiu zavŕšia výstupom na Stolicu.

Na Silvestra nám pribudne nová rozhľadňa - na Malom vrchu nad obcou Divinka. Rozhľadňu otvárajú o 11,00 hod., sľubujú zadarmo punč  a tiež pripravené ohnisko na Loviškách. Rozhľadňa je vysoká viac ako 19 metrov. A je pekná, drevená, s červenou strechou; presvedčte sa.

Viete, kde je Drieňová? Je z nej pekný výhľad  na najkrajšie vrchy Bielych Karpát – Vršatské bralá. Na Silvestra si to môžete overiť s turistami z obce Krivoklát v ilavskom okrese. Pripravujú Silvestrovský výstup na horu Drieňová, spojený s opekačkou na vrchole. Zraz je o 10,30 hod. na dolnom konci Krivoklátu. Na Drieňovú sa ide z južnej strany, zostup je zo severu smerom na horáreň Chrástková a s návratom do Krivoklátu. 

Silvester na Veľkom Straníku, to je tradičný program pre mnohých Žilinčanov i turistov z okolia. Zraz na kopci je o 10,30 hod.

1.1.2019

Po Silvestrovských výstupoch prídu Novoročné: na Nový rok 1.1. plánujú vyraziť von napríklad turisti z Modry. Organizujú stretnutie pod rozhľadňou Alexandra Filípka na Veľkej Homoli v Malých Karpatoch. Hore sa dostanete po viacerých turistických značkách. Najkratšia trasa (1 hod.) je po červenej značke z parkoviska na Zochovej chate nad Modrou. Najdlhšia trasa  (3-4 hodiny) je po červenej z Pezinka. Ak chcete byť pri tom, ako turisti privítajú nový rok na Veľkej Homoli, vypočítajte si to tak, aby ste boli v utorok 1.1.2019 hore o 13,00 hod.

5.-6.1.2019
A ešte pozvánka na tradičný nočný pochod s baterkou alebo čelovkou: Organizujú ho turisti z Krpelian cez víkend 5.-6.12. Túra sa začína v Ľubochni v sobotu 5.1. o 22,45 hod. Trasa vedie cez Ľubochniansku dolinu a Ľubochnianske sedlo na Košariská a do Krpelian, ide teda o prechod cez hrebeň Veľkej Fatry.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame