Rádiovíkend 12. 1. 2019 - pozvánky

Rádiovíkend 12. 1. 2019 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.       

12. 01.
Ak chcete vyskúšať lyžovanie za panelákmi, príďte v dnes na kopec do banskobystrickej časti Radvaň.
--
Karneval masiek na ľade pre vás pripravujú dnes v Poltári.
--
Klzisko na Donovaloch bude dnes od deviatej otvorené bezplatne aj pre nelyžiarov. Verejné korčuľovanie pre vás pripravili dnes aj v Revúcej. A na prírodné klzisko vás pozývajú aj do Hriňovej pri futbalovom štadióne.
--
Furmanské preteky zažijete dnes v Hričovskom Podhradí.
--
13. 01.
Z osady mestom – 720 rokov od udelenia mestských práv a privilégií

... je názov zajtrajších prešovských potuliek.
V januári roku Pána 1299 mali Prešovčania dôvod na veľkú oslavu. Kráľ Ondrej III. im udelil mestské výsady, a to bola v ich živote obrovská zmena. Z osady sa stalo kráľovské mesto, z poddaných mešťania a o ich osude už nerozhodoval šarišský župan, ale mestská rada, ktorú si sami volili. O udalostiach spred 720 rokov, o listine mestských práv a privilégií i ďalších osudoch mesta sa dozviete na januárovom Objavovaní Prešova spojenom s prehliadkou mestskej radnice.
Na všetkých zvedavcov čakajú v nedeľu 13. januára 2019 o 14.00 pred Mestským informačným centrom (MIC) v Prešove na Hlavnej 67. Tešia sa na Vás sprievodkyne Andrea Sivaničová a Marcela Domenová.
--
Otvorenie areálu bežeckého lyžovania v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni spojené s prechodom lyžiarskych bežeckých tratí sa začína v nedeľu o 13:00.
--
Autobusový zájazd z Varína na Štrbské Pleso
... sa začína v nedeľu o 06:30. Trasa: Varín  - Podbánske - Tri Studničky - Štrbské Pleso (naspäť po tej istej trase)
--
19. 01.
44. ročník Pochodu vďaky SNP Cigeľ – Handlová

... bude o týždeň v sobotu. Plánujú ho na štyroch peších a dvoch lyžiarskych trasách s rôznou náročnosťou a s cieľom buď v Cigli alebo v Handlovej. Trasy vedú lesmi pohoria Vtáčnik, aj na Biely kameň. Štart je priebežný od Pamätníka padlých v Cigli o 9:30. Dopravu z Handlovej a Prievidze do Cigľa a späť organizátori zabezpečia.
Prezentovať sa môžete v Cigli v Kultúrnom dome od 7:00 do 9:30, v Handlovej v Dome kultúry od 7:00 do 8:15.
--
Zimný „Výstup na vrch Stromíš“
... sa začína o 07:30 budúcu sobotu pred Obecným úradom vo Vlachove.  Trasa je 13 kilometrová, prevýšenie 700 m, vedie po lesných cestách a zvážniciach. Trasa je pre peších turistov a keď budú dobré snehové podmienky tak aj pre bežkárov.
--
Jánošíkovým krajom
... si môžete zabežkovať budúcu sobotu s turistami zo Žiliny
TRASA A: ZÁZRIVÁ, Havrania – traverz Javorinky – Kýčerka – Vojenné – Lutiše, Melišíkovci – sedlo pod Zlieňom – traverz Magury – Požeha – KOTRČINA LÚČKA, dĺžka: 38km, prevýšenie +890m.
TRASA B: ZÁZRIVÁ, Havrania – LUTIŠE, Melišíkovci, dĺžka: 23km, prevýšenie +620m.
TRASA C: LUTIŠE, Melišíkovci – KOTRČINA LÚČKA , dĺžka: 15km, prevýšenie +270m
Odchod autobusom o 7:00 z ul. 1. mája, oproti autobusovej stanici v Žiline.
--
Tradičný turisticko-lyžiarsky pochod vďaky po stopách osloboditeľov
... bude o týždeň v sobotu pri príležitosti 74. výročia oslobodeniu mesta Brezno.  Začiatok o deviatej na námestí - kladením venca k pamätníku SRDCE  OSLOBODENIA. O 9:15 odchádda autobus od mestského úradu do Čierneho Balogu. Trasa pochodu sa začína o 10:00 v Čiernom Balogu od monumentálneho pamätníka SNP, pokračuje cez horský hrebeň Koreňová (861 m n. m.), dĺžka cca 12 km s prevýšením 400 m.
--
20. ročník lyžiarsko-turistického prechodu "Dubovským chotárom"
Registrácia účastníkov: 8:00 - 10:30 v miestnom kultúrnom dome.
Prechod na bežkách 16 km vyznačenou trasou alebo cca 4 km pre peších turistov.
Pálenie vatier na oboch trasách. Na oddychových stanovištiach možnosť si opiecť to čo si donesiete, občerstviť sa teplým čajom a v prístrešku na Črťaži si zaspievať v sprievode harmoniky.
Jednou z noviniek tohto ročníka je nová, alternatívna 10 km trasa pre peších turistov ale aj spomienková plaketa pre každého registrovaného účastníka prechodu.
Príchod do kultúrneho domu cca o 14:00 h.
Bude sa podávať nielen kotlíkový guľáš ale po novom aj domáce šišky.
Akcia sa koná za každého počasia. V prípade nedostatku snehu sa dá absolvovať i peši prechod.
  

Autor: Ladislav Eliaš; Foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame