Rádiovíkend 16. 2. 2019 - pozvánky

Rádiovíkend 16. 2. 2019 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.        

16.2.2019
Na hrade Lietava zavládne v sobotu 16.2. láskavá atmosféra. Na Valentínske podujatie pripravujú organizátori domáce klobásy na grile, čaj s rumom i bez rumu, hradný punč z hradnej kuchyne, domáce medovníčky, vegánsky boršč a tiež zábavnú tombolu. V prevádzke bude bufet i hradná expozícia. Ale pozor: Cesta na hrad najmä v zime je veľmi obmedzene zjazdná, preto pri návšteve hradu treba rátať s horším terénom. Peší výstup z obce Lietava (časť Majer)  trvá okolo 30 minút, treba rátať so snehom na chodníku a obliecť sa turisticky, (ak bude sneh/ľad, zvážiť použitie palíc alebo aj mačiek). Hradné miestnosti budú vykúrené v rámci aktuálnych technických možností. Očakáva sa veľká návštevnosť podujatia a tak sa nespoliehajte,  že sa v interiéroch komfortne zohrejete.

17.2.2019
„Krížom-Krasom“ - tak sa volajú turisticko-vzdelávacie exkurzie v Slovenskom krase, ktoré pravidelne pripravuje organizácia EduTrek. Tentoraz to bude exkurzia na Horný vrch. Záujemcov čaká aj návšteva  dvoch najhlbších jaskýň Horného vrchu, dno tej prvej sa takmer dotýka hĺbky 200 m, dno druhej je doteraz v nedohľadne, ale ďaleko presahuje hĺbku 130 m. Účastníci výletu sa dostanú aj do jaskyne, ktorej strop sa nezachoval – do tzv. bezstropej jaskyne. Na programe je aj výstup na Vlčí vrch. Zraz je v nedeľu 17.2. o 9,00 hod. na odbočke do obce Dvorníky-Včeláre. Sprevádzať bude skúsený speleológ Gabriel Lešinský. Organizátori upozorňujú, aby ste so sebou nebrali psov, výlet je nevhodný aj pre deti do 13 rokov.

23.2.2019
Skialpinisti sa v sobotu 23.2. strednú vo Veľkej Fatre na Málinom brde na tradičných nočných pretekoch. Pôjde zároveň o 3. kolo Slovenského pohára. Štart všetkých kategórií je naraz, o 17,00 hod. Dovtedy sa treba prezentovať v hoteli pri dolnej  stanici kabínkovej lanovky.

Turisti z trenčianskeho regiónu sa v sobotu 23.2. vyberú na Baske v Strážovských vrchoch. Bude to tradičné zimné stretnutie. Hore sa dá vyjsť po značkovaných turistických chodníkoch z viacerých obcí. Zraz na Baskom bude o 11,00 hod.

V sobotu 23.2. sa môžete pridať aj k turistom z Lipian na 52. ročník Lyžiarskeho prechodu Čergovom Jána Trulíka. Podujatie nesie meno svojho zakladateľa a dlhoročného organizátora. Na programe sú tri trasy – 34 kilometrov, 26 a 17 kilometrov. Tá najdlhšia sa začína v Kyjove o 6,45 hod. (Špeciálny autobus odchádza z Lipian do Kyjova o 6,15 hod.) Na dve kratšie trasy vyrazíte z obce Majdan po 9,00 hod. (špeciálny autobus odchádza z Lipian o 8,30 hod., v Pečovskej Novej Vsi čaká na príchod vlaku.) Všetky trasy sa končia na Drienici, odkiaľ bežkárov zase špeciálny autobus odvezie do Sabinova a do Lipian. Účastníci si počas prechodu pripomenú pamiatku Jozefa Hamráčeka z Letanoviec, ktorý zomrel počas pochodu pred 10 rokmi. Na mieste jeho skonu mu kamaráti postavili kríž, na pietnom mieste si pripomenú výročie smutnej udalosti. 

Zo Slovenska do Poľska a späť – takú túru plánujú na sobotu 23.2. turisti z Bardejova. Tradičnou prechádzkou z Regetovky do Regetowa ukončia zimnú sezónu. Trasa vedie z Regetovky po žltej značke na hranicu s Poľskom, odtiaľ pokračuje do Regetowa a späť. Nenáročná trasa tam aj späť má 20 km a bude aktuálna v prípade dobrých snehových podmienok. Organizátori pripravili trasy aj pre peších turistov a cykloturistov, tie však spresnia až na štarte, resp. treba sledovať webovú stránku www.kstbardejov.wbl.sk. Začiatok je v Regetovke oproti reštaurácii Kaktus o 9,30 hod.

24.2.2019

Oravčania a Horehronci majú k sebe blízko, aj keď ich regióny nesusedia. Ale turisti si rozumejú. Keďže z Horehronia chodia radi na bežkárske pochody na sever, tentoraz to bude naopak. V nedeľu 24.2. sa nadšenci z Oravy presunú k hornému toku Hrona a absolvujú bežkársky pochod. Podľa snehových podmienok ich čaká prechod buď z Čertovice do Brezna alebo okruh z Lomu nad Rimavicou cez sedlo Prašivá. Ak ste z Oravy, tak na výlet sa treba vopred prihlásiť (kontakt: J. Šimák 0907  823 541, mail: turisti@kstnizna.sk). Autobus odchádza z Tvrdošína (časť Medvedzie) o 6,00 hod., z Nižnej o 6,10 hod.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame