Popri potoku nad Kotmanovou

Popri potoku nad Kotmanovou

Poznáte kus panenskej prírody, ktorú nepoznačili ľudia a kde nechodia húfy turistov? Možno je taký kút hneď za vašou dedinou. Presne takto  si to môžu povedať obyvatelia Kotmanovej v Lučeneckom okrese – „máme to hneď za dedinou“. Teda celkom hneď nie – najprv treba asi 2,5 kilometra kráčať po červenej značke cestou cez lúky dolinou, ktorá rozdeľuje Veporské a Stolické vrchy. Tam nás teraz zavedie propagátor cestovného ruchu Pavol Rapco: sľubuje prechádzku popri vodopádoch. Najprv sa však dozvieme niečo o Pohanskom vrchu:

Popri potoku nad Kotmanovou - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď sme si s milovníkom prírody a propagátorom cestovného ruchu  Pavlom Rapcom dohovárali túru nad Kotmanovou, sľuboval zážitok  v nenarušenej divokej prírode a vodopády na Kotmanovskom potoku (ktorý v mapách nájdete pod názvom Vrbinský potok). Všetko sa splnilo do bodky. Roklina v dolinke pod Pohanským vrchom, do ktorej sa potok zarezal, je naozaj čarovná:

Popri potoku nad Kotmanovou - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ak sa vám nechce schádzať po potoku, môžete využiť aktuálnu lesnú cestu, ktorá vás dovedie k bývalému družstvu na hornom konci Kotmanovej. Bude to síce trvať dlhšie, keďže cesta robí serpentíny, ale zídete pohodlne. A máme pre vás tip aj v prípade, ak si netrúfate vybrať sa po našich stopách, keďže trasa nie je značená: Môžete sa v sobotu pred Jánom, teda 22. júna 2019 pridať na Jánsky výstup popri Kotmanovských vodopádoch; túru organizujú miestni z Kotmanovej. 

Texty k foto: (Autorka: Sylvia Hoffmannová)
Snímka 1 – Ešte kým odbočíte z červenej značky nad Kotmanovou, natrafíte na takýto príjemný prístrešok.

Snímka 2 – Prvá salamandra – rovno na poľnej ceste, kadiaľ vedie červená značka. To som netušila, že neskôr cestou popri potoku si budeme musieť dávať pozor na to, kde stúpame, aby sme na nejakú salamandru nešliapli.

Snímka 3 – Cesta, po ktorej ide červená značka, vedie na Hrnčiarky, ale my o chvíľu popri Kotmanovskom potoku odbočíme doľava.

Snímka 4 – Ešte ani poriadne nie sme pri potoku a Pavol Rapco dvíha zo zeme lebku diviaka.

Snímka 5-19 – Stúpame proti prúdu Kotmanovského potoka. Čím vyššie ideme, tým je príroda divokejšia, skaly väčšie a kaskády potoka sa menia na vodopádiky a vodopády.

Snímka 20 – Na trase nájdete aj takéto skalné steny.


 

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg Snímka 15.jpg Snímka 16.jpg Snímka 17.jpg Snímka 18.jpg Snímka 19.jpg Snímka 20.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame