Predsilvestrovský výstup na Minčol

Predsilvestrovský výstup na Minčol

Hoci do konca roka zostáva už len pár dní, ešte môžete všeličo stihnúť: napríklad aj tohtoročné novoročné predsavzatie, že pôjdete aspoň na jednu túru. Ak ste to za uplynulých 361 dní neurobili, na Silvestra máte bohatý výber spoločných výstupov. Tradične sa chodí aj na najvyšší vrch Čergovského pohoria, na Minčol. Urobme si teraz predpremiéru s turistami z Lenartova pod vedením Mariana Dudru. Vychádzame z Livovskej Huty:

Predsilvestrovský výstup na Minčol 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A aká zima a koľko snehu bolo na Minčole pred 10-timi rokmi! Vtedy sa turisti z Lenartova prvýkrát pridali k výstupu na Minčol. Išli priamo zo svojej obce a dodnes si na ten Silvester spomínajú, aká to bola ťažká túra. Odvtedy ju nezopakovali, vždy začínajú bližšie, v Livovskej Hute.

Ich kamaráti z Lipian organizujú silvestrovský výstup na Minčol oveľa dlhšie, samozrejme zo svojej strany. Keď sme si s Lenartovčanmi robili predsilvestrovský tréning, Marián Dudra to zariadil tak, že hore sme sa stretli aj s turistami z Lipian. Išli nám oproti ku krížu, ku ktorému majú blízky vzťah, ako mi pod ním povedal Vlado Plavčan:

Predsilvestrovský výstup na Minčol 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lenartovskí turisti naozaj svoj silvestrovský výstup na Minčol končia v teple: v obci pri kapustnici. Aj vy ju môžete ochutnať, ale najprv vás čaká výstup. Ak sa chce pridať k Lenartovčanom, tak ich na Silvestra stretnete na konci Livovskej Huty, vyrážajú odtiaľ o 9,00 hod. Zraz na Minčole je o 11,00 hod.

Texty k foto: (Autor: Gabriel Kuchár - snímka č. 15, ostatné Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1-7 - Výstup na Minčol od obce Livovská Huta.

Snímka 8 - K prameňu Tople vás pošle aj smerovka. Uprostred Marián Dudra.

Snímka 9-10 - Z výstupu na Minčol.

Snímka 11-12 - Kríž pod vrcholom Minčola, miesto, odkiaľ je výborný kruhový výhľad, ak je pekné počasie.

Snímky 13-14 - Od kríža trochu klesáme a potom nás čaká záverečné stúpanie na Minčol.

Snímka 15 - Na vrchole Minčola.


Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg Snímka 15.JPG
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame