Na Skalke a na Kamenici v okolí Starej Kremničky

Na Skalke a na Kamenici v okolí Starej Kremničky

Keď hovoríme o Kremnických vrchoch, tak nám asi najprv príde na um Flochová ako najvyšší kopec. Alebo Zlatá studňa či sedlo Tri kríže. A, samozrejme – Skalka. No v pohorí existuje ešte jedna Skalka.

Keď z rýchlostnej cesty R1 smerujeme na Kremnicu, všímame si odbočovacie pruhy a vnímame dopravu. Vtedy nemáme veľa času pozorovať kopce za oknami auta. Ale keby sme oči zodvihli, videli by sme, že údolie strážia dva vrchy. Ten nižší je Skalka, ten druhý Kamenica. Na oba sa dá vyjsť z obce Stará Kremnička. Práve preto nás tam zavolal domáci milovník prírody František Kovár, ktorý nadšene propaguje nenáročné trasy v menej známych kútoch Kremnických vrchov. Na Rádiovíkendovú prechádzku prišla aj ďalšia turistka Ľudmila Pulišová. Naším cieľom boli oba kopce. Aby sme sa napojili na žltú značku, ktorá vedie na Skalku, museli sme sa po ceste vrátiť až takmer k R1-tke a potom cez lúku prejsť k chodníku, ktorý vedie od Šášovského hradu.

Na Skalke a na Kamenici v okolí Starej Kremničky - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dva kopce nad Starou Kremničkou v okrese Žiar nad Hronom majú veľavravné názvy: Skalka a Kamenica. Hneď je jasné, že na oboch nájdeme skalné útvary. Na Skalku sme v Rádiovíkende vyšli pred chvíľou, teraz nás čaká výstup na Kamenicu. S Ľudmilou Pulišovou a Františkom Kovárom sme začali v obci na peknom mieste s lavičkami. A s prameňom, ktorý čľapká do kamennej nádržky. Vedľa je nápis „Starokremničský prameň Grand“:

Na Skalke a na Kamenici v okolí Starej Kremničky - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cestou dole sa ešte turisti môžu zastaviť pri tuneli Kečka. Pamätná tabuľa tam pripomína povstalecké časy, keď práve na tom mieste prvýkrát zasiahol do bojov vlak Štefánik. Potom sa dá prejsť popod trať priepustom, dosť vysokým, takže sa v ňom nemusíme krčiť. Na druhej strane zurčí voda pekne upraveného prameňa, pri ktorom si doplníme tekutiny. Ďalej nás značka už rýchlo dovedie naspäť do Starej Kremničky a okruh v predhorí Kremnických vrchov sa uzavrie.

<a href=" https://www.rtvs.sk/radio/relacie/detail/radiovikend?station=slovensko"> Archívne záznamy relácií "Rádiovíkend" nájdete tu.</a>

Galéria

SNimka-21 Snimka-1 Snimka-2 Snimka-3 Snimka-4 Snimka-5 Snimka-6 Snimka-7 Snimka-8 Snimka-9 Snimka-10 Snimka-11 Snimka-12 Snimka-13 Snimka-14 Snimka-15 Snimka-16 Snimka-17 Snimka-18 Snimka-19 Snimka-20 Snimka-22 Snimka-23 Snimka-24 Snimka-25
Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame