Jeseň je už oddávna aj akousi oslavou vinohradníctva. Preto sa celý týždeň budeme venovať vínu. Dnes Eva Vasilová zhrnie, prečo poznáme suché či polosuché vína.
Všetko o víne - 1. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Poznali ho už starí Egypťania, prvá písomná zmienka o ňom je datovaná do obdobia 6000 rokov pred naším letopočtom. Víno má naozaj bohatú históriu. Čo všetko si v ňom možno vychutnávať a ako, poradí Eva Vasilová.
Všetko o víne - 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Najskôr si ho obzrieme, potom ovoniame a napokon ochutnáme. Ako správne degustovať víno, aj o tom hovoríme už od pondelka a dnes pokračujeme ďalšími cennými radami. Ako zistila Eva Vasilová, dôležitá je aj teplota nápoja a poháre, z ktorých pijeme:
Všetko o víne - 3. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na červené víno sú vhodné veľké kalichy, na biele stačia menšie, ale s užším otvorom. Biele víno by pri podávaní malo mať teplotu okolo dvanásť stupňov Celzia, červené šestnásť až osemnásť. Aj toto sme sa dozvedeli včera v praktických radách o tomto nápoji a dnes pokračujeme. Ako zistila Eva Vasilová, vplyv na kvalitu a chuť vína môžu mať aj fľaše a uzávery.
Všetko o víne - 4. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Je tu čas vinobraní, vínnych ciest a podobných podujatí, a tak vám v Rádiu Slovensko už od pondelka ponúkame praktické rady, ako si tento nápoj správne vychutnať a čo všetko vplýva na jeho kvalitu a chuť. Čo všetko sa do vína pri jeho výrobe pridáva, čo je to mladé a čo archívne víno - zisťovala opäť Eva Vasilová:
Všetko o víne - 5. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A pridáme aj aktuálnu informáciu, že dve novinky z radu Chateau Pezinok z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti pred pár dňami získali zlaté ocenenia na Medzinárodnej súťaži Mundus Vini Inaternational Award.