Všetko o kapuste a jej príbuzných zeleninách

Všetko o kapuste a jej príbuzných zeleninách

V Číne kapustu poznali už 6000 rokov pred naším letopočtom. Pestovali ju starí Egypťania aj Kelti. Mala by byť v našom jedálnom lístku na poprednom mieste. Lenže jej spotreba naopak klesá, a tak je dôležité pripomenúť si to, čo inštinktívne vedeli aj naši predkovia. Kapusta je naozaj prospešná pre zdravie.

Všetko o kapuste a jej príbuzných zeleninách - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prevencia proti rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam - aj takto pôsobí kapusta a jej príbuzné zeleniny, preto by nemali chýbať na našom tanieri. Včera sme rozoberali bielu a červenú hlávkovú kapustu a dnes ideme na tú, ktorú máte možno aj vy natlačenú vo vašom súdku. Kvasená kapusta a jej účinky:

Všetko o kapuste a jej príbuzných zeleninách - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kapusta a jej príbuzné zeleniny môžu veľmi pozitívne pôsobiť na náš organizmus. Napríklad kvasená kapusta je výborný zdroj probiotických baktérií. Ale má táto zelenina skutočne aj liečivé účinky, aké jej ľudia pripisovali v minulosti? Odpoveď hľadala opäť Eva Vasilová:

Všetko o kapuste a jej príbuzných zeleninách - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Možno aj vy ste sa rozhodli po sviatkoch schudnúť, a tak ste si navarili známu „tukožrútsku" kapustovú polievku. Hovorí sa, že ak ju budeme jesť týždeň v kuse, tak zaručene zhodíme. Odborníci na výživu však tvrdia, že kapusta nemá žiadne účinky na odbúravanie tukov a znížiť svoju hmotnosť môžeme vtedy, ak ju budeme jesť v menších množstvách, ale pravidelne. Prečo je to tak, o tom sme hovorili včera.
Celý týždeň hovoríme o pozitívnom vplyve najmä klasickej kapusty na ľudský organizmus a dnes nám Eva Vasilová ponúkne zopár zaujímavostí o ďalších druhoch:

Všetko o kapuste a jej príbuzných zeleninách - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak si myslíte, že kvasená kapusta nám dodá veľkú dávku vitamínu C, ste na omyle. Táto potravina má ale iné blahodarné účinky na organizmus a spolu s hlávkovou kapustou by mala byť pravidelnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Hovoríme o tom po celý týždeň a dnes sa spolu s Evou Vasilovou pristavíme pri ďalších druhoch zeleniny, ktoré patria do skupiny kapustovitých.

Všetko o kapuste a jej príbuzných zeleninách - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Vasilová Ilust. foto: RitaE

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame