Kto by nechcel dokonalé medovníky? Asi máte osvedčený domáci recept na tie vaše, niekoľko vylepšení by ste však mohli oceniť. Dali sme ich dokopy so zberateľkou domácich receptov Miriam Štolfovou.
Tipy na dokonalé medovníky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na mäkké medovníky
400 g hladkej múky OBYČAJNEJ (nie špeciál)
120 g medu
160 g práškového cukru
2 vajcia
60 g tuku (môže byť klasické maslo, alebo bežný tuk na pečenie)
1 ČL perníkového korenia (vyrobíme si z anízu, škorice a klinčekov, ktoré pomelieme v rovnakom pomere)
nastrúhaná kôra z polovice umytého biocitróna
1 ČL sódy bikarbóny
Všetky sypké potraviny preosejeme cez sitko a zmiešame. Tuk a med rozpustíme, vlejeme do zmesi. Pridáme vajcia a strúhanú kôru z citróna. Všetko poriadne vymiesime, urobíme bochník a vložíme do mikroténového vrecúška. Necháme v chlade odležať aspoň 1 hodinu, ideálne 24 hodín. Potom rozvaľkáme a vykrajujeme medovníky. Kladieme na suchý plech na pečenie, prípadne na papier na pečenie - ak si chceme ušetriť prácu s umývaním plechov.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov do ružova. Ak chceme medovníky následne zdobiť, pečieme ich nasucho. Ak už zdobiť nechceme, môžeme potrieť pred pečením rozšľahaným vajíčkom a vtlačiť do medovníka oriešok alebo hrozienko.