Úsmev ako dar: Príbehy úspešných odchovancov

Úsmev ako dar: Príbehy úspešných odchovancov

Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou, ktorá  pôsobí  v oblasti náhradnej starostlivosti a pomoci krízovým rodinám. Svoju víziu, aby  rodina zostala spolu, prakticky plní už 30 rokov. V aktuálnom Príbehu na týždeň sa spolu pozrieme za dvere tejto neziskovej organizácie. Spoznáme príbehy bývalých domovákov a zamestnancov, ktorí sú srdcom a dušou neziskovej organizácie. Medzi nich patrí aj Mária Soboličová, manažérka pre fundraising a PR. Naša redaktorka Mária Petríková ju  navštívila v centrále v Bratislave. Ako sa dalo čakať, všetko začalo úsmevom...

Úsmev ako dar: Príbehy úspešných odchovancov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vyrastala v detskom domove. Po odchode postupne prepadla drogám, kradla... Dnes je náhradnou mamou dvanásťročnej Márie, o ktorú sa stará s veľkou láskou, hoci ju sama v detstve nezažila. Po turbulenciách v pracovnom aj súkromnom živote zakotvila v organizácii Úsmev ako dar. V jej centrále nahrávala Mária Petríková.

Úsmev ako dar: Príbehy úspešných odchovancov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Štefan Adamjak vyrastal v detskom domove, neskôr u pestúnov – dnes je výkonným riaditeľom neziskovej organizácie Úsmev ako dar. Riadi okolo 120 zamestnancov v šiestich pobočkách po Slovensku. Každé ráno začína pozdravom a návštevou, presvedčila sa o tom Mária Petríková priamo v bratislavskej centrále.

Úsmev ako dar: Príbehy úspešných odchovancov - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Úsmeve ako dar začínala ako dobrovoľníčka – dnes je Michaela Brunclíková regionálnou manažérkou pre Trenčiansky a Banskobystrický kraj. Rodiny a deti, ktoré potrebujú pomoc, nesúdi, ale pomáha. Mária Petríková sa s ňou spojila cez aplikáciu včera popoludní, pretože predpoludním musela absolvovať dôležitú návštevu.

Úsmev ako dar: Príbehy úspešných odchovancov - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ich poslaním je zmierňovať chudobu, zabrániť strate bývania a rozpadu rodiny. Svoje centrá pomoci majú vo viacerých regiónoch Slovenska. V Košiciach v tomto roku otvorila organizácia Úsmev ako dar zrekonštruovanú budovu bývalej škôlky, ktorú sa podarilo prerobiť na bytové jednotky. Tu našla svoje útočisko aj pani Terézia Katunská s vnučkami.

Úsmev ako dar: Príbehy úspešných odchovancov - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Petríková, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame