Vysťahovalci za veľkou mlákou

Vysťahovalci za veľkou mlákou

Začiatkom roka si pripomíname vznik Slovenskej republiky. K tomu, aby naozaj vznikla, významnou mierou dopomohli aj Slováci, ktorí doma už generácie nežijú... V našom príbehu sa budeme venovať vysťahovalcom, emigrantom, ktorí sa pred viac ako storočím usídlili za veľkou mlákou. Ich históriou aj súčasnosťou nás prevedie Zuzana Botiková.

Vysťahovalci za veľkou mlákou - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Venujeme sa slovenským vysťahovalcom za morom. Svoj život a najmä zárobok v amerických oceliarňach, baniach a iných náročných povolaniach tu našli státisíce ľudí, a medzi nimi a ich potomkami sú aj mnohé svetoznáme osobnosti – Paul Newman, Eugene Čerňan, či Stan Mikita. Ďalšie mená a ich príbehy predstaví Zuzana Botiková.

Vysťahovalci za veľkou mlákou - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri cestách po Spojených štátoch amerických môžete naraziť na mnohé známe názvy miest – nachádza sa tam hneď niekoľko Parížov, Rímov, či Dublinov. Vysťahovalci z Európy si takto začiatkom minulého storočia označovali nové domovy podľa miest, či krajín, odkiaľ pochádzali. A tak v prérijnom štáte Arkansas nájdete aj osadu s názvom Slovaktown. V pripravovanom dokumentárnom filme slovenské korene rozoberá mladý americký manželský pár. Rozprávala sa s nimi Zuzana Botiková.  

Vysťahovalci za veľkou mlákou - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš príbeh o vysťahovalcoch za veľkou mlákou zakončíme trochu nečakane - na Slovensku. Mnohých sem totiž pritiahne túžba spoznať svoje korene, spoznať krajinu, z ktorej kedysi odišli ich starí, či prastarí rodičia. Nájsť príbuzných, či obec nie je vždy jednoduché. Pátraním nás prevedie Zuzana Botiková.  

Vysťahovalci za veľkou mlákou - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Zuzana Botiková, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame