Kto sa bojí vlka?

Kto sa bojí vlka?

Žije vedľa nás od nepamäti, fascinuje nás svojou silou a obratnosťou, dostal sa do mýtov a rozprávok – máme z neho obavu, hoci drvivá väčšina z nás ho nikdy nestretla. Canis lupus – vlk dravý. V Príbehu na týždeň sa Petra Strižková bude pýtať: „Kto sa bojí vlka?“ A začíname pri ovciach, lebo kde sú ovce, tam je aj vlk...  A je tam aj bača. 

Kto sa bojí vlka? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slogan „Život je boj!“ je pri vlkovi výstižný. Opatrný, inteligentný a húževnatý vlk to nemá jednoduché – hrozia mu zranenia v bojoch s konkurenčnými svorkami, pri love a najmä pri stretnutí s človekom. Aj preto sa v priemere dožíva len štyroch až piatich rokov. Tento týždeň nám Petra Strižková prináša skúsenosti ľudí, ktorí vlka dôverne poznajú. Po jeho pozdrave sa ozve zoológ a genetik Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene Peter Klinga.

Kto sa bojí vlka? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kto sa bojí vlka? Pýtame sa s Petrou Strižkovou v našom príbehu... Rešpekt pred touto šelmou majú mnohí ľudia aj napriek tomu, že s veľkou pravdepodobnosťou opatrného vlka nikdy v živote neuvidia. Iné je to u chovateľov oviec. Ale dajme najprv slovo hlavnému hrdinovi: 

Kto sa bojí vlka? - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na našom území žije nepretržite od poslednej doby ľadovej. Je neoddeliteľnou a užitočnou súčasťou prírody – stojí na vrchole potravinového reťazca a obáva sa len medveďa a, samozrejme, človeka. Príbeh o vlkovi dravom pripravuje Petra Strižková.

Kto sa bojí vlka? - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa odhadov expertov žije na území Slovenska 700 vlkov – táto krásna šelma predstavuje silu, rýchlosť, húževnatosť, trpezlivosť, inteligenciu, ale aj dravosť, pahltnosť a krvilačnosť. Celý týždeň sme sa s Petrou Strižkovou pýtali, kto sa bojí vlka a či je vôbec dôvod báť sa ho. 

Kto sa bojí vlka? - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


vlk-pixabay-colfelly.jpg

Autorka: Petra Strižková FOTO: pixabay/colfelly

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame