Znovuzrodenie Červeného Kláštora

Znovuzrodenie Červeného Kláštora

Na slovensko-poľskej hranici, na brehu Dunajca, v národnom parku Pieniny stojí stredoveký kláštor. V 14. storočí ho založili asketickí kartuziánski mnísi. Neskôr tam pôsobila rehoľa kamaldulských mníchov... Zostala po nich čarovná atmosféra a zachované stredoveké stavby radia Červený Kláštor k najkrajším miestam na Slovensku. Teraz prechádzajú významnou obnovou. Petra Strižková predstaví ľudí, ktorí stoja za znovuzrodením Červeného Kláštora.

Znovuzrodenie Červeného Kláštora Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cerveny_Klastor_ TASR - Oliver Ondráš.jpg

Je to príbeh mníchov, ktorí Červený Kláštor vybudovali a stáročia obývali, a je to aj príbeh zvovuzrodenia tejto vzácnej kultúrnej pamiatky. Za ostatných 15 rokov prechádza výraznou obnovou. Opravujú sa budovy, modernizuje sa muzeálna expozícia, pripravujú sa atraktívne novinky. V tajomnom Kláštore nahrávala Petra Strižková.

Znovuzrodenie Červeného Kláštora - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme v ňom o tom, ako sa prebúdza národná kultúrna pamiatka Červený Kláštor. Je to od nepamäti magické miesto v Pieninách, doteraz však bolo tak trochu Popoluškou – nevyužívalo svoj veľký potenciál. Ale za posledných 15 rokov tento niekdajší kartuziánsky kláštor prechádza zvovuzrodením. A ako zistila Petra Strižková, znovu výrazne vonia po bylinkách. 

Znovuzrodenie Červeného Kláštora - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Múzeum ako pekný, ale mŕtvy skanzen je prežitok. Jeho program musí vzdelávať, baviť, povznášať a aj zarábať. Uvedomili si to aj v Červenom Kláštore. Areál kláštora Kartuziánskych a Kamaldulských mníchov je sám osebe vzácny svedok dávnej minulosti – a práve to sa dá dobre využiť:

Znovuzrodenie Červeného Kláštora - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak vás zaujal náš Príbeh o znovuzrodení Červeného Kláštora, dávame do pozornosti dátum 27. apríl. Bude to deň otvorených dverí, symbolické spustenie turistickej sezóny a najmä po rokoch stavebných a rekonštrukčných prác si Červený Kláštor budete môcť prezrieť v plnej paráde. Pokračuje Petra Strižková.

Znovuzrodenie Červeného Kláštora - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; FOTO: TASR - Oliver Ondráš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame