Mikroplasty a ich vplyv na infrakt

Mikroplasty a ich vplyv na infrakt

A je to tu. Prvý výskum svojho druhu prináša odpoveď na otázku, čo spôsobujú mikroplasty v našich cievach. O tom, že nie je o čo stáť, nám povie viac Rado Tomeš:

Mikroplasty a ich vplyv na infrakt Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Tím vedcov z univerzity Campania Luigi Vanvitelli v Neapole publikovali v odbornom časopise New England Journal of Medicine štúdiu, v ktorej konštatujú, že u ľudí, ktorí mali mikroplasty v tele vo vyšších koncentráciách, bolo asi 4,5-krát vyššie riziko infarktu  a mozgovej mŕtvice. Vo výskume sa  zamerali na kúsočky plastov
v arterosklerotických plátoch. Konkrétne čísla sú podľa tejto štúdie dosť presvedčivé: za tri roky sa vyskytli vyššie popísané zdravotné komplikácie u 30 zo 150 ľudí, v ktorých plátoch boli nájdené mikroplasty. Ale rovnaké problémy malo „len“ osem zo 107 ľudí, ktorí tam plasty nemali. Rozdiel je 20 percent oproti 7,5 percent. A to už je štatisticky významné číslo. Autori štúdie však varujú pred zjednodušením výsledkov ich výskumu: nedokázali, že mikroplasty priamo spôsobujú väčšie riziko problémov. Súvislosť je však podľa nich jasná a mali by sa tým zaoberať ďalšie podrobnejšie štúdie.

Podľa najnovšej štúdie talianskych neurovedcov z IMT School for Advanced Studies Lucca, to s našimi emóciami vôbec nie je také jednoduché. Doteraz mali vedci za to, že vznikajú na základe zmyslových vnemov - vidíme strašidelný tieň - bojíme sa. V experimente premietli 50-tim dobrovoľníkom film 101 dalmatíncov a pomocou magnetickej rezonancie sledovali mozgovú aktivitu spojenú s vývojom filmovej zápletky. Medzi dobrovoľníkmi boli diváci bez obmedzení, nevidiaci aj nepočujúci, ktorí mali k dispozícii svoje verzie filmu. Zároveň vedci sledovali skupinu 124 ľudí, ktorí hodnotili svoje emócie pri sledovaní filmu mimo magnetickej rezonancie. Výsledky ukázali, že kategórie emócií sú zastúpené v mozgu bez ohľadu na zmyslové skúsenosti a diania. Čiže - aj keď sme v pokušení veriť, že naše emócie priamo závisia od toho, čo sa deje v okolitom svete, je to náš mozog, ktorý je napojený na generovanie emocionálneho významu bez ohľadu na to, či sme schopní vidieť alebo počuť.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame