Humor v nás

Humor v nás

Prvý apríl, alebo aj Deň bláznov, má dlhú históriu, napriek tomu, že začiatky nie sú úplne zrejmé. Vznik tohto sviatku niektorí historici datujú do 16-teho storočia, keď sa začiatok kalendárneho roka presunul z prvých jarných dní na 1. január. Tí, čo sa zabudli a oslavovali nový rok v apríli, boli považovaní za bláznov. Sviatky smiechu a radosti sa ale konali už v starovekom Ríme. A my iba pokračujeme - Zuzana Botiková začína pátraním po tom, kde sa vzal náš zmysel pre humor:

Humor v nás 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa venujeme humoru, a keďže sme v rozhlase, špeciálny priestor vyčleníme aj tomu rozhlasovému. Archívom rozhlasových zábavníkov sa prehrabala Zuzana Botiková.

Humor v nás 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dobrom vzťahu je vraj dôležité, ak sa partneri vedia spolu zasmiať. Zmysel pre humor mnohé ženy kladú dokonca na prvé miesto - oveľa vyššie ako napríklad atraktívny vzhľad. A teraz si predstavte, že obaja partneri, manželia, sa venujú humoru profesionálne. Takúto domácnosť navštívila Zuzana Botiková.

Humor v nás 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Humor a komika zohrávali dôležitú úlohu aj v tradičnej ľudovej kultúre a umení. Karnevaly, ľudové divadlo, páračky boli plné zábavy a smiechu - profesor estetiky a folklorista Juraj Hamar hovorí Zuzane Botikovej o dedinských priadkach v jeho rodných Kozárovciach pri Nitre.

Humor v nás 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše rozprávanie o humore ukončíme v situácii, keď ľuďom nie je práve do smiechu. Počas socializmu humor podliehal prísnej politickej cenzúre. Z tohto obdobia pochádza aj vtip, ktorý nám uvedie posledný diel príbehu Zuzany Botikovej.

Humor v nás 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Zuzana Botiková, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame