Jedinečný fenomén turistických značiek

Jedinečný fenomén turistických značiek

Našu krajinu križuje 15 tisíc kilometrov značených turistických trás. A viete kedy sa začala písať táto tradícia? – Presne pred 150 imi rokmi!  V roku 1874 medzi Banskou Štiavnicou a baňou Gedeon vyznačil Sitniansky turistický spolok prvú trasu. Príbeh na týždeň o jedinečnom fenoméne turistických značiek pripravila Petra Strižková.

Jedinečný fenomén turistických značiek 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto CANVA(483).jpg

Jedinečný fenomén značenia turistických trás na našom území oslavuje tento rok 150-te narodeniny. Za všetko môžu šikovní ľudia zo Sitnianskeho turistického klubu, ktorí vyznačili bielymi pásikmi prvý turistický chodník z Banskej Štiavnice k bani Gedeon. No nielen históriu značkárstva ale najmä ľudí, ktorí sa starajú o to, aby sme v horách nezablúdili, si všíma Petra Strižková.

Jedinečný fenomén turistických značiek 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Máte chuť na výlet? Nie je problém – k dispozícii máte 15 000 kilometrov značených turistických chodníkov. Náš systém budovania, značenia a udržiavania turistických chodníkov je jedinečný, dostal sa dokonca aj do slovenského zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Tento rok oslavuje značkárske hnutie 150. narodeniny. Príbeh na týždeň pripravila Petra Strižková.

Jedinečný fenomén turistických značiek 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvú diaľkovú turistickú trasu navrhli a vyznačili v roku 1923 – Štefánikova magistrála viedla z Radhošťa do Brezovej pod Bradlom. Aj ona je súčasťou bohatej značkárskej histórie Slovákov a Čechov. Ale možno ste si všimli, že pokiaľ v Česku majú na smerovníkoch údaj v kilometroch, u nás uvádzame čas, za ktorý sa k cieľu dostaneme. Nie je totiž kilometer ako kilometer, vysvetľuje Petre Strižkovej predseda Klubu slovenských turistov František Šiller:

Jedinečný fenomén turistických značiek - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetko sa to začalo úplne obyčajne: kamaráti – turisti z Banskej Štiavnice si pred 150 rokmi povedali, že si bielymi pásikmi na stromoch vyznačia cestu, ktorou chodili z centra mesta do útulne pri bani Gedeon. Odvtedy prešlo aj Slovensko ďalekú cestu, ale tradícia značkárstva sa zachovala. Ba čo viac, je vo výbornej kondícii! Príbeh na týždeň o tom, ako sa maľujú značky, pripravila Petra Strižková. 

Jedinečný fenomén turistických značiek - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame