Moderné farmy

Moderné farmy

Jahňatá, teliatka, žriebätká... Na farmách chovateľov zvierat to teraz bľačí, erdží a hmýri sa novými prírastkami – a to aj v dobe nevyplatených dotácií a u mnohých aj neistej budúcnosti. V Príbehu na týždeň s Blaženou Bóoczovou sme navštívili farmárov, ktorí sa snažia vydržať, a napríklad na Farme pod Vtáčnikom vítajú hostí nielen ľudia, ale aj zvieratá.

Moderné farmy - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ku znakom modernej farmy patrí dlhodobá udržateľnosť. Ako ju dosahujú na rodinnej farme Grúniky na Orave, vysvetlí Róbert Palider, ktorý spolu s otcom a strýkom chovajú hovädzí dobytok. Keď tam prišla Blažena Bóoczová, všetka pozornosť však bola sústredená na zvieratá – presnejšie na čerstvú mamu a jej teliatka.

Moderné farmy - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vďaka Príbehu na týždeň sme už boli na farme strednej veľkosti na hornej Nitre, v malej rodinnej farme na Orave a dnes zavítame na veľkú farmu do Kuchyne na Záhorí. Napriek stovkám kusov dobytka, koní, hydiny a obrovského priestoru tam však Blažena Bóoczová vnímala atmosféru rodinnej farmy s krásnym prístupom k zvieratám.

Moderné farmy - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Farmári dali o sebe výrazne počuť vo februári v celej Európe, aj u nás prebehli protesty – všetci žiadali lepšie podmienky, a u nás aj chýbajúce platby. My sme sa teda boli pozrieť na ich farmách. V obci Medzany neďaleko Prešova miestny gazda František Kijovský vytvoril základy novej agrofarmy, ktorá dnes dosahuje špičkové výsledky v chove dojníc hovädzieho dobytka. Dnes sa už o hospodársky areál stará jeho syn. Lukáša Mana sprevádzal v Medzanoch farmár Peter Kijovský.

Moderné farmy - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rodina Kijovských už 30 rokov prevádzkuje agro farmu v Medzanoch pri Prešove. Šľachtia hovädzí dobytok, za čo získali aj viacero domácich ocenení. Hoci sa im darí, privítali by väčšiu pomoc pre poľnohospodárov od štátu, odľahčenie od byrokratických procesov a chýbajú im aj mladí ľudia v poľnohospodárstve. V Medzanoch nahrával Lukáš Mano.

Moderné farmy - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: B. Bóoczová, L. Mano; FOTO: TASR - Radovan Stoklasa

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame