Bola raz jedna povesť – 412. časť (Valdher – strážca bratislavských lesov a Biela pani Lucia)

Bola raz jedna povesť – 412. časť (Valdher – strážca bratislavských lesov a Biela pani Lucia)

 O zakliatom strážcovi mestských lesov a o kliatbe Bielej pani Lucie

Keď sa stretáva starý rok s novým, v našich povestiach sa dejú zvláštne veci. Napríklad aj v tej dnešnej, bratislavskej, zo 412. časti programu "Bola raz jedna povesť".

Bola raz jedna povest 412 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A dnešná súťažná otázka? Mohli by sme sa spýtať, ktoré  slová treba povedať zakliatemu strážcovi Valdherovi, ale takú súťaž by vedela vyhodnotiť len Biela pani Lucia. A tak nás zaujíma len to, v ktorom roku Napoleonove vojská obliehali Bratislavu. Teda, v ktorom roku sa odohrala naša dnešná povesť.
 
Správne odpovede nám posielajte na emailovú adresu: povesti@rtvs.sk do štvrtka 4. januára.

Pred týždňom sme sa vás po našej vianočnej povesti opýtali, či viete, kde vznikla slávna vianočná koleda Tichá noc. Joseph Mohr a Franz Xaver Gruber ju zložili v roku 1818 v rakúskom Oberndorfe. Zo správnych odpovedí sme vyžrebovali Martina Čajka z Plavnice. Blahoželáme k výhre.

412. časť programu "Bola raz jedna povesť" pripravili: autorka a redaktorka Rozália Vlasková, režisér Laco Kerata a zvukový majster Peter Hájek. Účinkovali: Laco Kerata, Martin Kaprálik a Zuzana Jurigová-Kapráliková.

Pre RTVS vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2023.

Obrázok: Ľudovít Čordák – Les, 1901–2000, Slovenská národná galéria, SNG, https://www.webumenia.sk/dielo/SVK:SNG.K_16852

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame