Hudobný štýl techno je nehmotné kultúrne dedičstvo

Hudobný štýl techno je nehmotné kultúrne dedičstvo

Rytmické tac tac je charakteristické pre techno. Kto by to bol povedal, že sa techno dostane na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva! A predsa sa stalo. Rado Tomeš povie viac.

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Berlínska techno kultúra a horolezectvo v Sasku sa stali túto stredu súčasťou nemeckého nehmotného kultúrneho dedičstva. Na rozšírení celoštátneho zoznamu sa dohodli spolkové ministerstvo kultúry a príslušné rezorty jednotlivých spolkových krajín. Hlavné mesto Nemecka je už desaťročia známe svojou hudobnou techno scénou a mnohí turisti ho navštevujú najmä pre nočný život. Saské horolezectvo je od roku 1910 založené na princípe "voľného lezenia" bez použitia umelých pomôcok. Okrem horolezeckej techniky je tradícia lezenia v Sasku  úzko spojené  s ochranou prírody. Na zoznam nemeckého nehmotného kultúrneho dedičstva sa dostala aj tradícia spevu z mesta Finsterwalde v Brandenbursku, zimný sprievod Perchtenlauf z bavorského mestečka Kirchseeon, biela výšivka z regiónu Schwalm v Hesensku, ako aj víno z regiónu Moselle-Franconian, ktoré sa robí z  jabĺk, hrušiek alebo dúl.

Adamello je najväčší ľadovec v talianskych Alpách a podľa vedcov  zmizne okolo roku 2080. Talianski odborníci upozorňujú, že tento údaj platí pre prípad, ak by sa podarilo dodržať medzinárodné klimatické záväzky – teda nedopustiť  celosvetové oteplenie nad dva stupne Celzia.
Ľadovec sa nachádza na území Lombardie a Tridentska  a v roku 2007 mal rozlohu takmer 16 štvorcových kilometrov. Pred dvoma rokmi vedci namerali len niečo vyše 13 kilometrov štvorcových. Zároveň vypočítali, že  každých 10 rokov sa plocha ľadovca zmenší o 11%. Vedci zároveň na najbližšie tri dekády predpovedajú výrazný pokles počtu dní so snehovou pokrývkou a teplotami pod nulou.


Sedem profesionálnych hasičov z francúzskeho Saint-Étienne, ktorých suspendovali kvôli noseniu fúzov, sa musí oholiť, pokiaľ sa chcú vrátiť do práce. Potvrdil to tento štvrtok správny súd v Lyone, keď zamietol ich sťažnosť proti rozhodnutiu regionálneho veliteľstva hasičského a záchranného zboru.  Nadriadení koncom januára zakázali fúzatým hasičom chodiť do práce. Velitelia sa odvolali na miestny služobný predpis, ktorý záchranárom v regióne fúzy nepovoľuje. Dôvodom zákazu je, že fúzy neumožňujú riadne používanie vzduchotesných ochranných masiek. Suspendovaní hasiči sa však obrátili na súd a odvolávali sa na nariadenie francúzskej vlády z roku 2015. To iba stanovuje, že brady a fúzy musia byť udržiavané v čistote a strihané tak, aby nebránili noseniu masiek. Súd sa však priklonil na stranu veliteľstva. Ak chcú teda hasiči chodiť do práce, musia sa oholiť.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame