K veci: Americký supervolebný utorok

K veci: Americký supervolebný utorok

Hostia: Martin Rajec (spravodajca v USA pre Rádio Slovensko, RTVS) a Erik Láštic (politológ z Univerzity Komenského v Bratislave).

O post prezidenta USA v novembri takmer s istotou zabojuje súčasný líder krajiny Joe Biden a jeho predchodca Donald Trump. Taký je výsledok supervolebného utorka, počas ktorého sa prideľuje približne tretina hlasov delegátov nominačných zjazdov demokratickej a republikánskej strany. Udeje sa tak napriek tomu, že väčšina voličov podľa prieskumov nevíta možné zopakovanie ich duelu z posledných prezidentských volieb v roku 2020. Aké témy hýbali rozhodnutiami delegátov? Môže ešte konečné nominácie oboch strán niečo zmeniť? A aká je nálada spoločnosti v úvode volebného roka?

Pýtali sme sa spravodajcu Rádia Slovensko, RTVS v Spojených štátoch amerických Martina Rajca a politológa Erika Láštica z Univerzity Komenského v Bratislave.

K veci 06.03.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Election_2024_Haley136167025293_TASR.jpg

Kandidátka o republikánsku nomináciu na prezidenta a bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová máva v meste Forth Worth počas supervolebného utorka 5. marca 2024. V utorkových primárkach americkej Republikánskej strany v štáte Vermont zvíťazila  Haleyová. V Spojených štátoch sa v utorok konali prezidentské primárky a volebné zhromaždenia (caucuses) republikánov aj demokratov až v 15 štátoch a v jednom teritóriu - Americkej Samoe.

240306_K-veci_Luky.jpg

Moderuje: Lukáš Dzivý; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame