K veci: Vládny plán na reformu (zánik) verejnoprávneho média

K veci: Vládny plán na reformu (zánik) verejnoprávneho média

Hostia: Zora Jaurová (poslankyňa NR SR; PS), Roman Michelko (poslanec NR SR; SNS) a Zuzana Mistríková (zakladateľka Asociácie nezávislých médií, bývalá členka Rady Slovenského rozhlasu a ex-šéfka sekcie audiovízie a médií MK SR).

Vláda ukázala, ako si predstavuje fungovanie verejnoprávnych médií. V návrhu upúšťa od nezávislosti od politickej moci a posilňuje štátnu kontrolu nad riadením aj tvorbou obsahu v Slovenskej televízii a rozhlase – s RTVS už ďalej nepočíta. Voľbu generálneho riaditeľa síce presúva z parlamentu na členov Rady, tých však bude voliť ten istý parlament a ministerka kultúry. Na tieto ale aj ďalšie významné zmeny rezortu stačí skrátené pripomienkové konanie. Opozícia hovorí o snahe úplne ovládnuť verejnoprávne médium, a za pravdu jej dávajú aj odborníci. Kto presne je autorom daného návrhu, súhlasia s ním aj koaliční partneri a je možné, že prejde v inom znení? Nestane sa RTVS obeťou politického zápasu, a vieme na Slovensku vôbec, ako vyzerá verejnoprávnosť?

Odpovedia poslanci NR SR Zora Jaurová (PS) a Roman Michelko (SNS) a bývalá študentská líderka, zakladateľka Asociácie nezávislých médií, bývalá členka Rady Slovenského rozhlasu a ex-šéfka sekcie audiovízie a médií MK SR Zuzana Mistríková.

K veci 12.03.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


240312_K-veci_Nina_v02JB.jpg

Moderuje: Nina Alžbetkinová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame