K veci: Parlament schválil 13. dôchodky

K veci: Parlament schválil 13. dôchodky

Hostia: Ján Richter (bývalý minister sociálnych vecí a predseda výboru pre sociálne veci; strana Smer-SD) a Simona Petrík (podpredsedníčka výboru pre sociálne veci; strana Progresívne Slovensko).

Poslanci národnej rady dnes schválili vládny návrh na zavedenie 13. dôchodku. Starobní penzisti si tak už na konci tohto roka prilepšia o viac ako šesťsto eur. Podporu pre toto opatrenie vláda našla aj v opozícii - zahlasovali zaň poslanci KDH aj hnutia Slovensko. Naopak poslanci strán SaS a PS boli proti. Dôvodom je, že vládni ministri jasne nevysvetlili, odkiaľ chcú na trinásty dôchodok vziať bezmála miliardu eur ročne. Kto každý a v akej výške bude mať na dôchodok nárok? Ako sa vládna štedrosť voči seniorom premietne do verejných financií? Je takéto nastavenie systémové a dlhodobo udržateľné?

Aj tieto otázky kladieme poslancom parlamentu. Odpovie bývalý minister sociálnych vecí a predseda výboru pre sociálne veci Ján Richter zo strany Smer-SD a podpredsedníčka rovnakého výboru Simona Petrík zo strany Progresívne Slovensko.

K veci 18.04.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


240418_K-veci_Steva.jpg

Moderuje: Štefánia Jánošíková; Foto: PIXABAY/Alexas_Fotos

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame