Rádiovíkend 10.2.2024 – pozvánky

Rádiovíkend 10.2.2024 – pozvánky

Rádiovíkend 10.2.2024 – pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

10.2.2024

V sobotu 10.2. sa v Piešťanoch môžete vybrať na prechádzku so sprievodkyňou. Povie vám viac o histórii kúpeľníctva v meste. Ocitnete sa v centre Piešťan, na Kolonádovom moste, pri kúpeľných domoch, pri Napoleonských kúpeľoch, zrecích jazierkach i pri prameni Adam Trajan. Zraz je pri soche Barlolamača pri Kolonádovom moste, prechádzka sa začína o 15,00 hod.

IMG_20240128_152757.jpg

11.2.2024

V nedeľu 11.2. si môžete urobiť výlet na hrad Šariš. Organizátori tam sprístupnia miesta, kde sa bežne nedostanete. V rámci valentínskej témy si tam môžete uzamknúť na zámok svoju lásku či priateľstvo a vyrobiť si v piecke medovníkové srdiečko. Ak si prinesiete niečo na opekanie, tak ohník tam nájdete. Program na Šarišskom hrade sa začína o 11,00 hod.

V Prešove zajtra pokračuje cyklus prechádzok so sprievodkyňou – Objavovanie Prešove. Tentoraz bude reč o 725. výročí udelenia mestských práv a o míľnikoch v histórii mesta. Začiatok prechádzky po Prešove je o 14,00 hod. pred Mestským informačným centrom.

Lyže, presnejšie bežky, využijete v nedeľu 11.2. na Štrbskom Plese. Organizujú tam 10. ročník podujatia Štrbské bežky. Ide o verejné preteky, na trať sa môže vybrať každý. Na výber sú dve trasy: 2 km a 5 km. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať s intervalovým štartom. Tento šprint pomedzi prekážky (slalom, rôzne obrátky, podlezenie a pod.) si môžu bezplatne vyskúšať všetci prihlásení účastníci. Menej skúsení bežkári si vyskúšajú krátku rovinatú trať s malými prekážkami a najmenší si môžu vyskúšať detské bežky. Súčasťou podujatia bude vystúpenie kapely No Name (o 11,00 hod.). Navyše trate budú bez výraznejších obmedzení celý deň prístupné aj pre verejnosť a zdarma. Treba len dbať na pokyny organizátorov, najmä v čase hromadného štartu hlavných kategórií o 14,00 hod., prvý štart súťažných disciplín je o 12,30 hod. Prezentácia a preberanie čísel je od 9,30 do 12,15 hod.

Múzeum slovenskej dediny pri Martine pripravilo na nedeľu 10.2. podujatie Už sa fašiang kráti. Potrvá od 10,00 do 16,00 hod. Návštevníci uvidia sprievod masiek, pochovávanie basy, prípravu fašiangových pochúťok – fánok a ukážky práce ľudových umelcov.

14.2.2024

Aj v stredu 14.2. sa môžete poprechádzať po Piešťanoch so sprievodkyňou. Tentoraz vám priblíži umelcov, ktorí sa v meste zastavili alebo tam žili. Prevedie vás po lokalitách, spojených s takými menami, ako Alfons Muchga, Gejza Vamoš, Vlasta Burian, Selma Lagerlöfová, Ivan Krasko, Claudia Cardinale a iní... Objavte bohémsky kúpeľný život uznávaných umelcov, ktorí boli spätí s Piešťanmi. Zraz je pri soche Barlolamača pri Kolonádovom moste o 15,00 hod.

17.2.2024

V sobotu 17.2. vás turisti z Cinobane pozývajú do Slovenského rudohoria. Cieľom je kopec Strieborná. Keďže ide o hviezdicový výstup, hore sa dostanete po turistických značkách z Cinobane (žltá značka) alebo z Lovinobane (zelená značka; prípadne dlhšia trasa po modrej značke cez Hrbáky a Horné Fafáky a potom po zelenej značke). Neznačkovanými trasami vystúpite na Striebornú aj z Kotmanovej a Katarínskej Huty. Zraz na vrchole je medzi 10,00 a 11,00 hod.

V rámci 27. ročníka Zimných výstupov na vrcholy Malých Karpát sa v sobotu 17.2. môžete vybrať na Drapliak nad kameňolomom pri Čachticiach. Na vrchol nevedie turistická značka. K cieľu sa priblížite po žltej značke od Nového Mesta nad Váhom. Od spojnice s miestnou žltou značkou za smerovníkom Pod Drapliakom treba odbočiť doľava. Alebo vyrazte po miestnej žltej značke od železničnej stanice vo Višňovom a pred spojením oboch spomínaných žltých značiek treba odbočiť doprava. Odbočka bude označená. Z vrcholu, ktorý trochu pripomína stolovú horu, je pekný výhľad na Považský Inovec. Organizátori vás budú čakať na vrchole Drapliaka pri malej kamennej pyramíde medzi 11,00 a 13,30 hod.

Kedykoľvek do 30.4.2024

V Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi majú výstavu, ktorá približuje Karpatský uhorský spolok. Vlani uplynulo 150 rokov od jeho vzniku. Išlo o prvú cieľavedome pôsobiacu organizáciu, ktorá propagovala Vysoký Tatry, budovala horské chaty a chodníky, združovala horských vodcov, propagovala lyžovanie, vydávala publikácie s regionálnou a turistickou tematikou a podporovala vedecké výskumy.

IMG_20240128_154719.jpg

Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame