Parížske rožky

Parížske rožky

Petra Tóthová je cukrárka, lektorka, cake designerka a porotkyňa v najsladšej šou Pečie celé Slovensko. Jej recepty je možné sledovať aj na sociálnych sieťach a my sa tešíme, že jeden ponúka pre vás s presným návodom práve na tomto mieste. Nech sa páči.

Parížske rožky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Parížske rožteky

Krehké kúsky, ktorých sa dá len ťažko nabažiť, a preto si ich s radosťou doprajeme stále znova. „Často sa robievajú na Vianoce, ale podľa mňa sú vynikajúce po celý rok. Určite sú ideálne na slávnostné príležitosti. Ich výrazná čokoláda a zamatová krémovosť je návyková. Budem sa opäť opakovať, ale začala som ich mať rada až s týmto receptom.“

Suroviny:

(30 až 40 kúskov v závislosti od veľkosti)

Cesto:

4 bielky M

300 g mletých vlašských orechov

300 g krupicového cukru

½ ČL soli

Čokoládový krém:

250 ml šľahačkovej smotany 33 %

40 g kakaa

100 g krupicového cukru

125 g masla

1 PL kávy

200 g 54 % čokolády

Čokoládová poleva:

250 g čokolády s 54 % obsahom kakaa

40 g kakaového masla

Na ozdobenie:

plátky jedlého zlata

Postup:

1. Bielky spolu s cukrom a so soľou šľaháme, kým sa cukor rozpustí a hmota je našľahaná. Potom misu s bielkami postavíme do vodného kúpeľa a šľaháme nad parou asi 15 minút. Bielkový sneh musí tvoriť pevné špičky.

2. Bielkovú hmotu necháme trochu vychladnúť a do vlažnej hmoty pridáme mleté orechy. Zľahka premiešame a zmes necháme asi 10 minút postáť, aby zhustla.

3. Do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou dáme bielkovo-orechovú zmes.

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a nastriekame naň malé, rovnako veľké oválne rožteky.

4. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 5 minút, potom rúru vypneme, mierne pootvoríme dvierka a rožteky sušíme ešte asi 10 až 12 minút. Potom ich vyberieme a necháme celkom vychladnúť.

5. Smotanu s kakaom, cukrom, maslom a kávou privedieme k varu a prelejeme na čokoládu. Premiešavame, kým sa čokoláda nerozpustí.

6. Rozmixujeme ponorným mixérom a necháme zakryté potravinárskou fóliou na povrchu krému zachladiť.

7. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a krém nastriekame krúživým pohybom na rožteky. Potom ich vložíme do chladničky zatuhnúť.

8. Na polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli nalámanú čokoládu s kakaovým maslom a necháme mierne vychladnúť.

9. Rožky namáčame do polevy krémom dole, ale len do výšky krému. Potom ich poukladáme na mriežku a necháme mierne zatuhnúť. Opäť ich vložíme do chladničky a skladujeme ich tam až do podávania. Môžeme ich ešte ozdobiť plátkami jedlého zlata.

TIPY

Mám rada prepečené korpusy pre rožky, ale pokojne ich môžete viac usušiť než prepiecť. Znížte teplotu rúry na 120 stupňov a sušte podľa veľkosti okolo 20 minút.

Kakaové maslo viete nahradiť aj s 50 g kokosového oleja.

parizske rozky 2 – kópia.jpg

Galéria

Cukraren Petry Tothovej.jpg parizske rozky 1 – kópia.jpg parizske rozky 2 – kópia.jpg
Autorka: Eva Pribylincová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame