Víťazom Eurovízie sa stal švajčiarsky rapper Nemo

Víťazom Eurovízie sa stal švajčiarsky rapper Nemo

Hudobná súťaž Eurovízia 2024 prilákala pozornosť miliónov divákov po celom svete. Tento rok bola plná vzrušujúcich momentov, od nezabudnuteľných vystúpení po kontroverzie a emocionálne okamihy.

Víťazom tejto prestížnej súťaže sa stal rapper Nemo zo Švajčiarska so svojou skladbou „The Code“. Jeho silné vystúpenie získalo srdcia divákov a porotcov, čo mu nakoniec prinieslo titul víťaza Eurovízie 2024.

IMG_7964.jpg

Na druhom mieste sa umiestnilo Chorvátsko (Baby Lasagna - „Rim Tim Tagi Dim“). Dynamické vystúpenie Chorvátov si tiež vyslúžilo veľa obdivu a bodov od poroty i divákov.

Hlasovanie odbornej poroty dostalo do vedenia Švajčiarsko s 365 bodmi, na druhom mieste Francúzsko s 218 bodmi a Chorvátsko s 210 bodmi. Hlasovanie divákov následne potvrdilo, že víťazom je Švajčiarsko (591 bodov) a druhým sa stalo Chorvátsko (547 bodov). Tretia bola Ukrajina (453 bodov), ktorú zastupovali Alyona Alyona a Jerry Heil s pesňou Teresa and Maria.

IMG_7936.jpg


Avšak, súťaž nebola bez kontroverzií. Organizátori Eurovízie v sobotu diskvalifikovali holandského speváka Joosta Kleina. Dôvodom bolo obvinenie zo zastrašovania členky produkčného štábu.

IMG_7730.jpg

Súťaž sa tento rok odohrala v atmosfére extrémnych bezpečnostných opatrení, pričom jedným z výrazných momentov bola prísna ochrana izraelskej speváčky a politické kontroverzie, ktoré obklopovali udalosť. Demonštranti požiadovali na vylúčenie Izraela z účasti na Eurovízii.

Izraelská speváčka bola pod dôkladnou ochranou, pričom jej bolo odporučené, aby sa nezdržiavala mimo stanovených bezpečných zón, ako sú hotel či aréna. Tieto opatrenia boli zavedené s cieľom zabezpečiť jej bezpečnosť v kontexte potenciálnych hrozieb.

IMG_7904.jpg

Napriek kontroverziám a nečakaným udalostiam zostáva Eurovízia jednou z najväčších hudobných udalostí sveta, ktorá každoročne spája kultúry a umelcov z celého sveta. V roku 2024 nám priniesla nezabudnuteľné vystúpenia, prekvapenia a diskusie, ktoré budú ešte dlho rezonovať v mysliach fanúšikov a účastníkov. 


Priamo v dejisku Eurovízie mapovali celú súťaž pre RTVS, Rádio Slovensko, redaktori Tomáš Gerši, Patrik Gerši a Jindřich Bardon.

Redaktori Patrik a Tomáš Gerši, Jindŕich Bardon.jpg

Rozhlasovú reportáž pred sobotňajším veľkým finále si môžete vypočuť TU.

Televíznu reportáž si môžete pozrieť TU.


Autor a foto: Patrik Gerši

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame