Zem spieva, zem hovorí

Zem spieva, zem hovorí

Folklórna šou Zem spieva má síce v tomto čase televíznu prestávku, ale u nás stále hovorí - a to o našich folkloristoch, ktorých ste mohli vidieť v úvodných kolách. Lenka Dzobová stretla v zákulisí viacero smelých a spevavých detí:

Zem spieva, zem hovorí 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zem síce v týchto dňoch nespieva, ale stále hovorí. Porotca Stanislav Marišler je aj umeleckým vedúcim v SĽUK-u a Lenke Dzobovej povedal, ako sa jeho životná cesta nečakane preplietla s folklórom:

Zem spieva, zem hovorí 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď učaruje folklór jednému zo súrodencov, často sa k nemu pridá aj ďalší. V šou Zem spieva ste mohli vidieť viaceré súrodenecké skupiny. Príbehy niektorých z nich nahrala Lenka Dzobová a začíname veľkolepo - viachlasným spevom z Horehronia, ktorý sa pýši aj zápisom v svetovom dedičstve UNESCO:

Zem spieva, zem hovorí 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V šou Zem spieva zaspievali a v našom príbehu aj prehovorili - folkloristi. A láska je nielen v ich repertoári ľudových piesní, ale občas vznikne aj v súbore. A niekedy sa z nej zrodia malí folkloristi. O „folklórnom rodinkárstve" bude dnešná časť s Lenkou Dzobovou:

Zem spieva, zem hovorí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Láska ku koreňom hory prenáša. A tak sa náš folklór dostal aj za hranice Slovenska. V šou Zem spieva ste mohli vidieť a počuť potomkov Slovákov roztrúsených po všetkých kútoch sveta. Patrí medzi nich aj Adriana z Rumunska - Lenke Dzobovej spievala i rozprávala:

Zem spieva, zem hovorí 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame