Naši a svetoví: Martin Odler – egyptológ

Naši a svetoví: Martin Odler – egyptológ

Egyptské pyramídy, stavby starovekej pohrebnej architektúry, sú už dlhé roky veľkou záhadou pre vedcov. Aj keď na mnohé otázniky sa už našli odpovede, stále vychádzajú na povrch nové objavy, ktoré  vyvracajú niektoré predchádzajúce tvrdenia. Je to aj osobná skúsenosť egyptológa Martina Odlera, mladého muža z malej dedinky v Turci, ktorý v Prahe na Karlovej univerzite  vyštudoval pravekú, stredovekú a klasickú  archeológiu a pridal si k nej aj egyptológiu. A už deväť  rokov  je súčasťou  vedeckého tímu Českého egyptologického ústavu, ktorý vďaka vynikajúcim výskumným výsledkom má otvorenú cestu  nielen k egyptským pyramídam, ale aj  do Sudánu. Čo nevidieť ho opäť čaká cesta do severnej Afriky, stihol však ešte prednášku v Bratislave a stretol sa aj s Ľubicou Hargašovou. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete si predstaviť, že by ste sa vybrali so skupinkou  turistov do útrob egyptskej pyramídy a zhaslo by vám tam svetlo. Čo by ste urobili? Vedecký pracovník a doktorand Českého egyptologického ústavu Karlovej univerzity v Prahe  Martin Odler to zažil, ale  svoje  pocity neopísal vo výnimočnej  monografii, ktorá vyšla v Oxforde, v nej  sa skôr zameral na staviteľov pyramíd a predmety, ktoré pri stavbe používali. Kniha sa stala súčasťou mnohých svetových odborných knižníc a bude mať pokračovanie. Zaujímavý mladý muž. Ľubica Hargašová chcela pri  osobnom stretnutí vedieť o ňom aj viac.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Egyptológ Martin Odler, šiel do Prahy  študovať archeológiu, vtedy v Bratislave taká šanca nebola. Dnes sa mu vďaka českému vedeckému tímu otvorila cesta na mimoriadne zaujímavé miesta. Ale to čo  vo svete zistí neuverejňuje len v zahraničných odborných časopisoch a na špeciálnych internetových stránkach, ale rád príde o novinách porozprávať aj domov. Tak to má byť.

Autorka: Ľubica Hargašová; Ilustr. foto: archív MO

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame