Naši a svetoví: Robert Vano, svetovo uznávaný fotograf

Naši a svetoví: Robert Vano, svetovo uznávaný fotograf

Mal  devätnásť, keď odišiel z rodných  Nových Zámkov do sveta. Aby si splnil sen v  Amerike robil takmer všetko - umýval riad, aj vlasy. Vytrval a oplatilo sa, v tridsaťpäťke mu uverejnili prvú fotografiu. A potom to už šlo. Svetovo uznávaný fotograf Robert Vano, rodák zo Slovenska, maďarskej národnosti s americkým občianstvom, už  viac ako 20 rokov žije v Prahe.  Susedia  o ňom tvrdia, že je  najlepším českým fotografom mužských aktov. Práve vystavuje svoje práce v Českom centre vo Viedni a tam sa s nim stretla aj Ľubica Hargašová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na začiatku tohto roka vystavoval Robert  Vano svoje  fotky v Bratislave, teraz až do 1. júna vo Viedni a potom  ho čaká Budapešť aj Praha.  Je na roztrhanie. Možno aj preto, že 5.mája oslávi 70- tku. Koľko mal, či kedy to bolo, že sa začal zaujímať o fotoaparát. Aj  to chcela vedieť pri osobnom stretnutí dvoch Slovákov vo Viedni Ľubica Hargašová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Verili by ste, že svetovo uznávaný fotograf Robert Vano má  vždy pred otvorením výstavy strach? Bojí sa, že nikto na ňu nepríde a o besedu, kam ho často pozývajú, nebude mať nikto záujem. Vnútorne  trpí  pokiaľ  priestor nepraská vo švíkoch a  beseda netrvá o dve hodiny dlhšie, ako by mala. V živote to tak je, že úspešní ľudia,  sú mimoriadne skromní a vôbec nie sú si sebou istí. Aký je  ešte Robert Vano?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Robert Vano  neuvažuje ani o návšteve rodných Nových Zámkov, nikoho tam už nemá. Navyše sa  obáva, že ak tam pôjde zmaže sa mu v hlave  krásny obraz  mesta, ktorý si stále nosí v hlave. Taký je  svetovo uznávaný fotograf Robert Vano, žije v Prahe, ale vždy sa poteší, keď počuje slovenčinu.

Autorka: Ľubica Hargašová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame