20. výročie vstupu do NATO

20. výročie vstupu do NATO

Pred dvadsiatimi rokmi odovzdalo Slovensko vo Washingtone bezpečnostné protokoly, ktoré nám formálne umožnili stať sa členom Severoatlantickej aliancie. Z prvého kola veľkého rozširovania nás vylúčili, členmi NATO sme sa nestali v roku 1999, ako naši sudedia z Česka, Poľska a Maďarska - susedia z Vyšehradskej štvorky však neskôr podporili integračné snahy Slovenska, ktoré sa zavŕšili v roku 2004. Slovensko si tak dnes pripomína 20. výročie vstupu do NATO. Viac povie Lukáš Füle:

20. výročie vstupu do NATO Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slovensko je členom Severoatlantickej aliancie už presne 20 rokov. Do NATO sme vstúpili spolu s ďalšími 6-timi krajinami strednej a východnej Európy a išlo najväčšiu vlnu rozširovania v jeho histórii. Čo znamenal pre Slovensko vstup do NATO a aký význam má pre nás byť pod ochranným dáždnikom Severoatlantickej aliancie? V jej sídle v Bruseli, sa o tom porozprával spravodajca Martin Hílek, so slovenským veľvyslancom pri NATO, Petrom Bátorom.

Rozhovor so slovenským veľvyslancom pri NATO, P. Bátorom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

29marec2024_SR_Vstup_NATO_20_Vyrocie_9031116.jpg

Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie (NATO) vztýčili vlajku NATO pred Prezidentským palácom v piatok 29. marca 2024 v Bratislave.

Autori: Lukáš Füle, Martin Hílek; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame